„Zadužbine Kosova i Metohije“: Svedočanstvo i podsetnik onima koji ne znaju, a žele da nauče

Promocija monografije
Foto: Eparhija raško-prizrenska

Monografija “Zadužbine Kosova i Metohije, istorijsko, duhovno i kulturno nasleđe srpskog naroda”, predstavljena je sinoć u amfiteatru Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici, saopštili su iz Eparhije Raško – prizrenske.

O ovoj monografiji govorili su Episkop raško-prizrenski Teodosije, profesor na Filozofskom fakultetu Valentina Pitulić, književnik i novinar Živojin Rakočević i Dejan Ristić, profesor Bogoslovije u Prizrenu.

“Srpske Pravoslavne svetinje nisu samo spomenici kulture i svetinje, one su živi pečat našeg kulturnog, duhovnog i nacionalnog identiteta, jer najviše od onoga što su Srbi stvarali u istoriji od srednjeg veka pa na ovamo, nalazi se upravo na mnogostradalnom Kosovu i Metohiji”, istakao je Episkop raško-prizrenski Teodosije.

Podsetio je na to da je ova monografija “svedočanstvo i podsetnik svima onima koji ne znaju, a žele da nauče zašto je Kosovo i Metohija tako utkano u biće našeg naroda. Za one koji to ne razumeju, onda je reč samo o delu teritorije”.

“Ova monografija prenosi svima kojima su Kosovo i Metohija u srcu, da prenose i čuvaju svoje uspomene i pamćenja i prenose svojoj deci i potomcima. Istovremeno, ona je i poziv pravoslavnim Srbima da se vrate na svoja ognjišta i živeći ovde zajedno sa svima nama učestvuju u obnovi naše raspete crkve i naše otadžbine” kazao je o trećem izdanju ove monografije Teodosije. Podsetio je i da je prvo izdanje monografije objavljeno uz blagoslov patrijarha Pavla.

Profesorica Valentina Pitulić govorila je o pesničkom i proznom značaju monografije.

„Značaj ovih pesama je u tome što oni predstavljaju epsku retrospektivu i epsku biografiju kosovskih junaka koji su poput Boška Jugovića krenuli u Kosovski boj ‘ne želeći da se vrate’. One na neki način predstavljaju narodnu Bibliju i podsećaju na vreme velikih i epskih uzleta koje je talentovani narodni pevač opevao, a kolektiv je vekovima to prenosio sa kolena na koleno“, kazala je Pitulić.

“U knjizi su i tri dobra junaka, Banović Strahinja, Srđan Zlopogleđa i Boško Jugović. Na poprištu su se našle i dve žene, jedna devojka i jedna majka – Kosovka devojka i majka Jugovića, koje odlaze na bojište i svaka na svoj način podnosi poraz“ kazala je ona.

Profesor Prizrenske Bogoslovije, Dejan Ristić istakao je da je ova monografija živo „svedočanstvo o srpskoj pravoslavnoj crkvi da očuva svoju duhovnu i materijalnu kulturu, svoje spomenike i sačuva hrišćansko nasleđe Kosova i Metohije“.

Predgovor za prvo izdanje napisao je patrijarh Pavle, koji je ostao i u drugom izdanju i daje poseban pečat ovoj knjizi. Osim toga, monografija sadrži tekstove naših znamenitih teologa, publicista i umetnika kao i razna saopštenja i izveštaje iz prošlosti i iz najnovije sadašnjosti, objasnio je.

Na predstavljanju monografije, nastupio je hor i muzički orkestar prizrenske Bogoslovije, dok su organizatori ovog događaja Eparhija raško-prizrenska, Filozofski fakultet i Studentski centar Priština, Kosovska Mitrovica.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.