Zadužbina i Srbi za Srbe pomogli 18 porodica iz enklava kupovinom ovaca i jagnjadi

Srpsko društvo "Zadužbina" iz Slovenije i humanitarna organizacija "Srbi za Srbe", koja je i pokrenula projekat kupovine ovaca i jagnjadi kao pomoć najugroženijim porodicama iz enklava na Kosovu i Metohiji, pomogli su 18 porodica, podelivši 69 ovaca i 29 jagnjadi. Obe akcije sprovedene su u saradnji i uz pomoć Humanitarne organizacije "Majka devet Jugovića", koja vodi narоdne kuhinje u srpskim enklavama i koja vodi eparhijsku farmu koza i ovaca na Novom Brdu.

"Jedan od učesnika u projektu kupovine ovaca i jagnjadi za socijalno ugrožene porodice iz kosovsko-metohijskih enklava jeste i srpsko društvo "Zadužbina" iz Slovenije. Zahvaljujući novčanoj donaciji u vrednosti od 2.100 evra kupljeno je 14 ovaca i 7 jagnjadi i tako pomognuto sedam porodica sa prostora Kosova i Metohije," navodi se na sajtu organizacije "Majka devet Jugovića". 

Kako navodi ova organizacija, pomognuto je višečlanim porodicama koje se svakodnevno bore da prehrane svoje članove porodica, a radi se o porodicama iz Trnićevca, Berivojca, Gornjeg Korminjana, Ropotova, Zebinca, Paralova i Livađa. 

"Sada ova domaćinstva dobijaju priliku da imaju svoju stoku od koje će imati prinose poput mleka i mesa. Podrška i pomoć od strane Srpskog društva Zadužbina već godinama je pružana dobrotvornoj organizaciji Eparhije raško-prizrenske 'Majka devet Jugovića'," dodaje ova humanitarna organizacija.  

Humanitarna organizacija "Srbi za Srbe" podelila je, u okviru Vasrkšnje akcije, 55 ovaca i 22 jagnjeta.

"Humanitarna organizacija 'Srbi za Srbe' u saradnji i veliku pomoć prijatelja iz EHO 'Majka devet Jugovića' iz Gračanice isporučila je veliku pomoć za 11 srpskih porodica na Kosovu i Metohiji u sklopu najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa. Podeljeno je 55 ovaca i 22 jagnjeta u ukupnoj vrednosti od 800.000 dinara," navodi se na zvaničnoj Internet stranici ove organizacije. 

Pročitajte još: 

"Trojka iz bloka": Prikupljeno 130.000 dinara od šuteva! Suma nije konačna 

Životinje su kupljene u Eparhijskoj farmi koza i ovaca na Novom Brdu, koja je otvorena 2013. godine, kojom i upravlja organizacija "Majka devet Jugovića", a dobijena sredstva od prodaje ovaca "usmeriće se u nove projekte poljoprivredne proizvodnje u opštini Novo Brdo".

Iz ove organizacije ističu da će nastaviti da sprovode ove i slične projekte, prevashodno u saradnji sa EHO "Majka devet Jugovića", kao i sa drugim "bratskim humanitarnim organizacijama širom sveta", koji za cilj imaju "ekonomsko osamostaljivanje socijalno ugroženim porodica, kao i sticanje mogućnosti za radom, proizvodnjom i prodajom poljoprivrednih proizvoda na Kosovu i Metohiji." 

Tako je svaka porodica dobila po pet ovaca i dva jagnjeta. A donacije su dobile porodice iz Rajanovca, Korminjana, Kusca, Prekovca i iz Raniluga.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.