Za nenamensko korišćenje vode u Gračanici od danas novčane kazne

Zbog enormne neracionalne potrošnje vode pojedina sela na teritoriji opštine Gračanica ostala su bez vode više od 10 časova, zbog čega je ova opština donela odluku da će protiv onih koji vodu koriste nenamenski biti izrečene novčane kazne, saopšteno je danas iz opštine Gračanica. Iz ove opštine istovremeno apeluju na potrošače da racionalno koriste vodu.

Kako je najavio direktor odeljenja javnih službi opštine Gračanica, Zoran Danilović, dežurne opštinske ekipe će od danas početi sa obilaskom terena "kako bi se vršila provera nenamenskog korišćenja vode, te će protiv neodgovornih pojedinaca koji vodu koriste za zalivanje bašti biti izricane mandatne i novčane kazne."

"Smanjenjem potrošnje biće smanjeno opterećenje i rizici od oštećenja pumpi, koje danas rade neprekidno pa je potrošnja i nekoliko puta veća od uobičajene. U pojedinim rubnim područjima opštine zato dolazi do poremećaja u snabdevanju vodom. Ovo nedvosmisleno upućuje na enormnu neracionalnu potrošnju vode za natapanje poljoprivrednih kultura i zelenih površina, punjenje bazena, rashlađivanje pločnika i slično. Zato apelujemo na stanovništvo da se uzdrži od nenamenske potrošnje vode i na taj način omoguće normalno snabdevanje," kazao je Danilović, stoji u saopštenju info službe opštine Gračanica.

On je, takođe, apelovao na građane da vodu ne koriste za zalivanje bašti, travnjaka, asfalta i pranje automobila, već isključivo za lične potrebe i na taj način pokažu međusobnu solidarnost.

Opasno paljenje strnjišta nakon žetve na visokim temperaturama u Gračanici

Iz ove opštine su istakli da je jutos u 8.30 u Gračanici izmereno 33 stepena, te da će prema najavljenoj prognozi, temperatura u toku dana dostići blizu 40 stepeni, ali i da je "posebno opasno na ovako visokim teperaturama paliti vatre što se posebno odnosi na paljenje strnjišta nakon žetve."

"Opština podseća meštane da će izricati mandatne i novčane kazne svim poljoprivrednicima koji se ne pridržavaju ovog upustva," dodaju iz ove opštine i ističu da je velika opasnost po bezbednost ljudi i imovine opasnost od požara koji mogu nastati i usled paljenja vatre nakon boravka u prirodi.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.