Gradonačelnik Južne Mitrovice Bahtiri vlasnik Dolčevite?

Vlasnik čuvenog mitrovičkog kafića "Dolčevita" je gradonačelnik Južne Mitrovice Agim Bahtiri, javili su kosovski mediji. Portal "Veriu.info" prenosi izveštavanje Klan Kosova da je Bahtiri već duže vreme vlasnik ovog kafića koji je kupio kroz proces privatizacije. 

Kosovski mediji opisuju Dolčevitu i kao kafić "poznat po lošem" i mesto odakle je bilo "orkestriranog nasilja protiv Albanaca." Oni podsećaju i na prošlogodišnji iznenadni boravak sredinom jula Bahtirija i kosovske ministarke za dijalog Edite Tahiri u letnjoj bašti ovog kafića u jeku tenzija oko glavnog mitrovičkog mosta.

Imovinska karta Agima Bahtirija: Nije vlasnik Dolčevite

U imovinskoj karti gradonačelnika Južne Mitrovice, do objavljivanja ove vesti, nema podataka da je on vlasnik bilo kakvog poslovnog prostora u Severnoj Mitrovici, ali ni na samom Kosovu.


KPA obustavila privatizaciju LUX-a do osnivanja borda; Rakić: KPA da poštuje svoju odluku i nakon toga

Rakić: Severna Mitrovica će sprečiti "otimačinu" imovine i dalju "rasprodaju" dobara LUX-a

"Ali novi vlasnik Dolčevite ne može da uđe u posed svojih prostorija," piše Gazeta Express, koja takođe prenosi Klan Kosova, ne navodeći ime "novog vlasnika", ali i dodaje da Albanci nisu kupili samo Dolčevitu u Severnoj Mitrovici:

"Zapravo, nije samo Dolčevita ta koju su kupili Albanci. Takav slučaj je i sa brojem drugih objekata u severnoj Mitrovici koji su bili u društvenom vlasništvu, naročito oni koji se nalaze na glavnom putu koji prolazi kroz grad, od Ibarskog mosta ka granici sa Zvečanom."

Sa druge strane, vlasnik kafića "Dolčevita" Saša Radosavljević ne zna ništa o procesu privatizacije za ovaj kafić, kao ni o tome da je Agim Bahtiri kupio prostor u kojem se nalazi kafić.

"Ja sad ovo prvi put čujem i zatekli ste me. Ono što sigurno mogu da kažem jeste da ja imam 43 kvadrata, od kojih sam ulaganjem uspeo da povećam na 166 kvadratnih metara. Jesam čuo ranije za privatizaciju, ali, koliko mi je poznato, ona je obustavljena," rekao je Radosavljević.

On dodaje da, kako kaže, od vlasništva nad svojim kafićem, neće odustati, ali i podseća na slučaj Danila Ilića:

"Imam utisak da na ovakav način žele da nas proteraju. Setite se nedavnog slučaja Ilić, kada je na osnovu izjave svedoka, Albanac dobio vlasništvo nad kućom Ilića u centru grada," rekao je Radosavljević.

Kafić "Dolčevita" smešten je u poslovnom prostoru nekadašnjeg trgovinskog preduzeća "Lux". Do sada je prodato oko 75 odsto Lux-ovih, površinski velikih, objekata na Severu Kosova. U glavnoj ulici Kralja Petra u Severnoj Mitrovici do sada je prodato 10 lokala LUX-a, a nešto manje od 10 se nalaze u sporednim ulicama i na periferiji grada i oni nisu još uvek prodati. Privatizacija je počela od 2005. godine.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.