Za 6 sati ponovo izbori u S. Mitrovici

Za nepunih sedam sati biće otvoreno sedam glasačkih centara, a 33 biračka mesta, na kojima će građani Severne Mitrovice moći da glasaju za jednog od četiri kandidata: Oliver Ivanović – GI SDP; Goran Rakić – GI “Srpska”; Musa Miftari – Demokratsi savez Kosova i Fljorent Azemi – Demokrtska partija Kosova. 
 
Prema izjavi regionalnog šefa operative kosovske policije u Severnoj Mitrovici, Željka Bojića, tokom izbornog dana biće angažovano 250 policajaca, koji će brinuti o bezbednosti građana, ali i biračkih mesta. Po 30 policijskih službenika biće angažovano u blizini svakog biračkog centra, biće povećan i broj pešačkih i mobilnih patrola, a ovaj plan biće na snazi do završetka glasanja, prebrojavanja glasova i dok se glasački listići ne proprate do južnog dela Mitrovice, dodao je Bojić. 
 
Tokom izbornog dana o bezbednosti u Severnoj Mitrovici, zajedno sa kosovskom policijom će brinuti EULEX i KFOR, sa kojima će policija blisko sarađivati. EULEX je ranije izdao saopštenje o sigurnosnim merama predviđenim za izbore.
 
Podsetimo, izbori za gradonačelnika Severne Mitrovice se ponavljaju jer je iz drugog, odnosno trećeg kruga, izabrani gradonačelnik Krstimir Pantić iz GI "Srpska" odbio da potpiše svečanu izjavu na dokumentu koji nije bio statusno neutralan. 
 
Oliver Ivanović je jedini kandidat koji je učestvovao u prethodnoj izbornoj trci za gradonačelnika Severne Mitrovice koja je započeta 3. novembra. Svoju kandidaturu je podneo iz pritvorske jedinice u Prištini, gde je u pritvoru već 28. dan, zbog navodne umešanosti u ratne zločine.  
 
Advokat Olivera Ivanovića, Nebojša Vlajić, koji je i sam, ispred Ivanovićeve partije, učestvovao u trci za gradonačelnika opštine Zvečan u prethodnom krugu, za naš portal je objasnio da kandidat na izborima koji se u trenutku kandidovanja, ili održavanja izbora nalazi u pritvoru, može da se kandiduje i kandidatura će mu biti prihvaćena od strane Centralne izborne komisije. "Član 29. Zakona Kosova o opštim izborima (Zakon broj 003/L-073) određuje uslove o podobnosti kandidata da se kandiduje i bude potvrđen kao kandidat na izborima na Kosovu. Ovaj član spominje mnoge razloge zbog kojih kandidatura određenih lica ne bi bila prihvaćena, ali se činjenica da je kandidat u pritvoru ne spominje. To je u skladu sa zakonskim načelom da je svako nevin dok se suprotno ne dokaže", naglasio je Vlajić.
 
"Severna" i "Južna" izborna kampanja 
 
Uprkos činjenici da Severna Mitrovica pokriva teritoriju od svega kilometar i po kvadratni, a s obzirom na podvojenost dve zajednice – srpske i albanske, kao i na to da su četiri kandidata imala samo pet dana da se zvanično preporuče građanima, predizborne kampanje su bile vidljive samo unutar granica istog etnosa njihovih kandidata. Tako su u medijima na srpskom  bili mahom zastupljeni izveštaji o kandidatima GI "Srpska" i GI – SDP Oliver Ivanović, a u lokalnim medijima u Južnoj Mitrovici – izveštaji o kandidatima Demokratskog saveza Kosova i Demokrtske partije Kosova.
 
Kampanje srpskih kandidata su međusobno bile veoma različite. Za razliku od prethodnih kampanja, aktivnosti kandidata Srpske ovoga puta su bile vrlo jasno definisane prema konkretnim ciljnim grupama i pre svega bile usmerene na teren i direktan kontakt sa građanima, uz podršku donacija iz Srbije na čelu sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju određenim institucijama i pojedincima u gradu. U svim posetama terenu, Goran Rakić je naglašavao da neće biti otpuštanja zaposlenih iz srpskih institucija; naprotiv, biće novih mogućnosti za zapošljavanje i investicija iz Srbije, obećao je. U medijskim porukama je isticao komunalne probleme i predlagao rešenja poput izgradnje autobuske stanice i sportske hale. Aktivisti GI-SDP Oliver Ivanović u ovih pet dana su bili tiši u nastupu od energičnosti  koja odlikuje njihovog lidera i svoje poruke posvetili borbi za puštanje Olivera Ivanovića na slobodu. Pismo Olivera Ivanovića koje je uputio građanima iz pritvora u Prištini, kao i program sa kojim je učestvovao u ranijim krugovima su bili okosnica ove poslednje kampanje. Pozvao je građane da glasaju, na jedinstvo, podsećajući ih na zajedničku želju da svi ostanu u Severnoj Mitrovici i naglasio lokalne probleme grada. Podršku Oliveru Ivanoviću u međuvremenu su pružili lokalni odbori DS-a, i novoosnovane Republikanske partije. Ove partije do sada nisu učestvovale u prethodnim krugovima glasanja. 
 
Na drugoj strani, zagovornici bojkota nisu imali svoje aktivnosti kao tokom prvog kruga glasanja u novembru prošle godine. Oni su više puta ponovili do sada da je za njih jedino merodavna volja građana pokazana  u prvim izborima koje je obeležila izuzetno niska izlaznost pre nego da se tadašnje glasanje i zvanično prekine, a nakon kontraverznog upada maskiranih osoba i razbijanja glasačkih kutija. Takođe, u ovom krugu, do sada, izostao je  i pritisak koji su mnogi zaposleni u državnim institucijama osećali u prethodnim glasanjima kao obavezu da odu na birališta. Široj javnosti stoga ostaje nepoznanica kakvi će biti odziv i atmosfera tokom današnjeg kruga.
 
Prema podacima Centralne izborne komisije Kosova, pravo glasa imaće 28.429 glasača, što je za oko 500 birača više u odnosu na novembarske izbore.


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.