Za 500 službenika u kosovskoj vladi koji nisu preraspodeljeni plaćeno oko milion evra

Vlada Kosova

Izvor: Koha (Deo teksta je izvorno preveden sa albanskog)

Od februara ove godine, kada je započeto sa raspuštanjem i spajanjem ministarstava, oko 500 državanih službenika ostalo je neraspoređeno na radna mesta. Sedam meseci kasnije, aktuelna vlada još uvek nije donela podzakonski akt o tome kako i gde bi ovi javni službenici trebalo da budu preraspodeljeni.

Javni službenici koji nisu preraspodeljeni na ekvivalentna radna mesta u drugim ministarstvima su bez posla, ali istovremeno im država plaća oko 70% osnovne plate i to će trajati godinu dana dok ne budu raspoređeni na nova radna mesta, izveštava Koha.

U suprotnom, biće im ponuđeno da pređu u niže kategorije, ali samo uz njihov pristanak. Uzimajući u obzir prosečnu platu državnih službenika tokom sedam meseci oni su državni budžet koštali oko milion evra.

Predsednik Sindikata državnih službenika, Mursel Zumeri (Zymeri), rekao je za Kohu da su obe vlade – i Kurtijeva i Hotijeva, rekle da će biti stvorena lista za preraspodelu javnih službenika u druga ministarstva, ali se to nije dogodilo.

Prema njegovim rečima, usled situacije sa pandemijom zanemareno je ovo pitanje i njegovo reševanje nije prioritet sadašnje Vlade.

„Ovo bi sada trebalo da bude stvar ministara dotičnih ministarstava, ali ni ovde nemamo nikakvog kretanja i nemamo tačnu cifru koliko radnika je ugroženo, kolko ih je premešteno, koliko ih je raspoređeno na dužnost punog radnog vremena i samim tim, ova situacija ostaje i dalje nerešena“, rekao je Zumeri.

Comments

comments



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.