Za 21 godinu dijaspora Kosovu donirala više od 40 milijardi evra

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Procenjuje se da je od 1999. godine do danas dijaspora, na razne načine, poslala na Kosovo preko 40 milijardi evra.

Ovaj doprinos dijaspore, prema ekonomskim stručnjacima, veoma je važan za održavanje ekonomske i socijalne stabilnosti na Kosovu.

Guverner CBK (Centralen banke Kosova), Fehmi Mehmeti, ukazao je na to da su doznake sunarodnika samo ove godine oko 800 miliona evra ili 13 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Ekonomski stručnjak, Safet Grdžaljiu (Gërxhaliu), rekao je za KosovaPress da je dijaspora bila i ostalala glavni stub kosovske državne stabilnosti.

„Procenjuje se da je dijaspora direktno, indirektno i periferno poslala više od 40 milijardi evra i vidite koliko je važan doprinos dijaspore. Kada je u pitanju budžet koji je odborio kosovski parlament, poznato je da je više od 50 odsto otišlo na preliminarne troškove za plate i dnevnice, dok je drugi deo bio predrodređen za zloupotrebu. Pa ko je onda održao ekonomsku i socijalnu stabilnost osim dijaspore. Dok sa jedne strane 2020. godine imamo pad carinskih prihoda, u PAK-u zaista imamo ogromnu podršku dijaspore iz koje je došlo skoro 800 miliona evra…“

Bivši šef Privredne komore Kosova rekao je da je najveći ekonomski oporavak to što je preko 100 sunarodnika došlo na Kosovo.

„Samo njihov boravak, blizu 100 hiljada emigranata na Kosovu na kraju godišnjih odmora ima najmanje tri puta veću važnost od hitnog paketa koji je kasno odobren, politizovan, obezvređen“, dodao je Grdžaljiu.

Prema nedavnom izveštaju Instituta GAP „Uticaj dijaspore na ekonomiju Kosova tokom pandemije kovid-19“, navodi da se u vreme kada kosovska ekonomija propada usled pandemije izazvane kovid-19, uloga dijaspore u kosovskoj ekonomiji je i dalje izuzetno velika.

„Dijsapora utiče na kosovsku ekonomiju bilo doznakama, direktnim stranim ulaganjima, slanjem stvari porodicama ili čak troškovima koje načine tokom poslete Kosovu“, navodi se u izveštaju Instituta GAP.

Prema izveštaju, veliki deo ulaganja u nekretnine na Kosovu potiče iz dijaspore. Prema istraživanju koje je sproveo UNDP, preko 35% dijaspore odlučilo je da investira u Kosovo, uglavnom kupovinom nekretnina za ličnu upotrebu (60%) i ulaganjem u porodična preduzeća (23).Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.