Vulin: Zaev nije održao reč, Vučić poznaje ljude i prilike

Kao što je predsednik Aleksandar Vučić mesecima ranije najavio, makedonski premijer nije održao reč. Iako je javno dao obećanje da će biti uzdržan po pitanju članstva KiM u UNESCO i da će to biti dokaz prijateljstva prema Srbiji, Zaev je odlučio da podrži Prištinu. Pokazao je tako Zaev da Vučić dobro poznaje i ljude i prilike, ali i šta makedonski premijer zaista misli o Srbiji. Srbija i njen predsednik su prijatelji Makedonije i njenih građana. Premijer Makedonije to ne ume da poštuje – kaže  ministar odbrane, Aleksandar Vulin.

On je reagovao na, kako prenosi Tanjug – odgovor makedonskog premijera Zaeva, koji je, kako dalje navodi ista agencija – na pitanje da li će Skoplje podržati članstvo Kosova u UNESCO, rekao da Priština treba da računa na podršku Makedonije "u svim procesima".

Zaev je, odgovarajući na ovo pitanje, izbegao da, kako je javila RTV Kim – da konkretan odgovor. Uz komentar da je Kosovu potrebna podrška Mekedonije "u svim procesim", naveo je, međutim, i da je istovremeno Republika Srbija njihov sused.

"Kao što znate to je odloženo. Ne znam kada će se o tome raspravljati. Paralelno sa tim će se rešavati bilateralni odnosi između Kosova i Srbije. Mi dajemo veliku podršku dijalogu koji je otvoren između Prištine i Beograda a koji je u funkciji rešavanja otvorenih pitanja. Kosovu je potrebna podrška Makedonije u svim svojim procesima, ali istovremeno, kao što znate, Republika Srbija je naš sused. Tako da je u našem delokrugu dobar odnos sa susednim zemljama, mi se nadamo da će neka bilateralna pitanja rešiti, a mi ćemo biti tu da pomognemo u procesu između dve zemlje," rekao je Zaev, javio je RTV Kim.

Zaev je danas boravio u prvoj zvaničnoj poseti Prištini, gde se sastao sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, kosovskim premijerom Ramušem Haradinajem i predsednikom kosovske skupštine Kadrijem Veseljijem. O tom čitajte u posebnoj vesti. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.