Vulin u poseti vrtiću "Đurđevak" u Gračanici

Vulin u Gračanici o finansijskoj podršci vrtićima južno od Ibra, novoj srpskoj rezoluciji za KiM, kosovskom zakonu o opštim izborima i kosovskoj vojsci. 

Ministar bez portfelja Vlade Republike Srbije zadužen za Kosovo i Metohiju, Aleksandar Vulin, danas je posetio Gračanicu i dečji vrtić "Đurđevak".  Kancelarije za Kosovo i Metohiju  finansirala je po jedan obrok dnevno za svu decu u vrtićima južno od Ibra.

"Sredstvima Vlade Republike Srbije i sredstvima Kancelarija za Kosovo i Metohiju, mi smo obezbedili da ni jedno naše dete ne bude gladno," rekao je Vulin.

Od odnosa Prištine prema Srbima na Kosova i Metohiji zavisi da li će Srbi biti pozvani da izađu na kosovske parlamentarne izbore

Ministar Vulin se tokom ove posete osvrnuo i na danas usvojeni Nact kosovskog zakona o opštim izborima, rekavši da je izuzetno zabrinut zbog usvajanja ovog zakona, dodavši da se njime krši Briselski sporazum. 

Vulin je naglasio da ukoliko iko želi da Srbi ostanu da žive na Kosovu i Metohiji i da odlučuju o svojoj sudbini – onda im se mora i omogućiti da to i urade: "Omogućite im da glasaju, omogućite im da imaju prava kakva zaslužuju da imaju, omogućite im da budu deo Kosova i Metohije, a ako to ne želite, onda menjajte zakon!"

Po njegovim rečima, ono što danas radi kosovski parlament je opasno i uznemirujuće: "To je nešto što uznemirava, što upozorava i govori da Srbi nisu poželjni na Kosovu i Metohiji. Sada imamo veći broj birača Srba na Kosovu i Metohiji, a smanjuje se broj mesta u parlamentu za njih. To samo znači da ne žele da budete tu!"

Ministar je  podcrtao da će od odnosa Prištine prema Srbima na Kosovu i Metohiji zavisiti i stav Srbije prema svemu što proizilazi iz tog odnosa, te i to da li će Srbija pozvati kosovske Srbe da izađu na predstojeće parlamentarne izbore.

Nova rezolucija – nema promene politike Srbije prema Kosovu i Metohiji

Govoreći o novoj rezoluciji  koju je pominjao predsednik Tomislav Nikolić, ministar Vulin je rekao da o tome treba da se izjasne buduća vlada i parlament. On je dodao da neće biti promene politike Vlade Srbije prema Kosovu i Metohiji, da Vlada neće priznati Kosovo, a da će sve što je dogovoreno Briselskim sporazumom  biti i sprovedeno. "Ne može doći do suštinske promene politike prema Kosovu i Metohiji u smislu priznanja Kosova. U smislu našeg odnosa prema Briselskom sporazumu – promene neće biti," rekao je Vulin.

Formiranje kosovske armije neprihvatljivo

Aleksandar Vulin je još jednom ponovio da rezoluciji 1244 garantuje da sem KFOR-a, nema i ne sme da bude drugih oružanih snaga na Kosovu i Metohiji, te da Srbi sa Severa Kosova i Metohije neće postati deo kosovske armije. Prema Briselskom sporazumu čak ni kosovske bezbednosne snage ne mogu da uđu na Sever Kosova i Metohije, rekao je Vulin.

"Armija Kosova je za Srbiju apsolutno neprihvatljiva i smatramo da je to destabilizujući faktor čitavog regiona," dodao je Vulin. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.