Vulin: Srbija šalje poruku mira

Vaskršnjoj ponoćnoj liturgiji u manastiru Devič, kod Srbice, prisustvovali su ministri u srpskoj vladi – šef Kancelarje za Kosovo i Metohiju, Aleksandar Vulin, ministar odbrane Nebojša Rodić, gradonačelnik Severne Mitrovice, načelnici okruga, uz više desetina vernika iz okolnih mesta.

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju saopšteno je da je Vulin nakon liturgije izjavio da Srbija šalje poruku mira i da očekuje da i Priština i međunarodna zajednica ispune svoje obaveze a prva i najvažnija je bezbednost za sve Srbe na Kosovu i Metohiji pa onda povratak raseljenih:

“Da je poruka mira shvaćena i prihvaćena, znaćemo kada se manastir Devič više ne bude štitio ovolikom bodljikavom žicom, kada ne bude bilo razloga za to i kada proterani Srbi budu mogli da se vrate u svoje domove i uživaju u slobodi i svojoj imovini”, rekao je Vulin, podsetivši na godinu dana od potpisivanja Briselskog sporazuma, te da je Srbija "učinila sve što je od nje traženo i sve na šta se obavezala u procesu normalizacije života na Kosovu i Metohiji," ali da isto tako Srbija očekuje da i ostali ispune svoje obaveze, od kojih je najvažnija bezbednost za Srbe, uz povratak raseljenih."

"Da bi povratka bilo i da bi se Srbi osećali bezbedno, oni moraju da budu deo života na KiM, a da bi to bilo moguće, oni moraju da imaju pravo da glasaju sa svojim dokumentima, kao i ranije", rekao je Vulin. “To će biti dokaz da je poruka mira koju Srbija i noćas šalje, ozbiljno shvaćena i prihvaćena,” naglasio je.

Osim ministara Vulina i Rodića, ponoćnoj litirgiji u manastiru Devič prisustvovali su gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić, načelnici okruga Vasa Jelić i Vinka Radisavljević, predsednik liste "Srpska" Vladeta Kostić, kao i više desetina vernika iz Kosovske Mitrovice i okolnih mesta.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.