Vulin ponovo rekao „Šiptari“, bez reakcije voditeljke RTS; Kamberi: Vulin krši zakone Srbije

Foto: Tanjug, Rade Prelić

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije, Aleksandar Vulin, ne poštuje zakone države ni njenu zvaničnu terminologiju, niti pokazuje osećaj zabrinuti zbog toga kakve bi reakcije njegov jezik mržnje mogao proizvesti u mešovitim sredinama u kojima žive Srbi i Albanci, reakcija je poslanika Ujedinjene doline, Šaipa Kamberija nakon što je novi srpski ministar unutrašnjih poslova ponovo Albance oslovio kao „Šiptari“.

Vulin je ovu reč upotrebio jutros gostujući na javnom servisu i to dva puta, a oba puta nije bilo reakcije voditeljke RTS-a.

„Vulin nastavlja da koristi pežorativni termin ’Šiptari’ za Albance. Problem nije u tome da se ja kao građanin Srbije albanske pripadnosti osećam uvređenim, jer se ne možeš smatrati uvređenim od nekoga ko nema dostojanstvo. Problem je u tome da Aleksandar Vulin ne poštuje Republiku Srbiju i njene zakone. Podsećamo gospodina Vulina da se u svim zakonima u Republici Srbiji, koristi zvanični naziv ’Albanci’“, stoji u objavi na Fejsbuku Šaipa Kamberija.

On dodaje da Vulin simbolično pokazuje „dokle je Srbija stigla“.

Podseća da takav jezik ne samo da predstavlja govor mržnje, već i da može da proizvede posledice u etnički mešovitim mestima.

„Naravno da g. Vulina ne interesuje sudbina Slavice ili Dragana koji žive u sredinama sa Albancima. Njih koristi samo za svoju vlast, dok igra ulogu velikosrpskog patriote iz luksuznih restorana u Beogradu“, zaključuje.

Aleksandar Vulin isti, uvredljivi termin za Albance koristio je i iz pozicije ministra odbrane, uprkos činjenici da postoji pravosnažna presuda Višeg suda u Srbiji po kojoj je taj termin „politički nekorektan i uvredljiv“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.