Vučiću se čini da kosovski lideri ne sagledavaju dobro svoju ekonomsku situaciju

Naravno da će koristi od inicijative „Otvoreni Balkan“ imati Srbija, ali će korist da imaju i svi drugi – imaće je i Albanija, Severna Makedonija, Crna Gora i svi ostali. Priština želi na bilo koji način da učestvuje u tome, nema sumnje da bi i oni imali veliku korist, ali šta da radite kada neko drugi gleda kako nekom drugom da crkne krava a ne zna šta bi sa sobom, kazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je tako odgovorio na pitanje novinara u Istanbulu, gde je razgovarao sa turskim predsednikom Taipom Erdoganom, i koji mu je, mimo protokola, kako kaže, ustupio terasu nad Bosforom da odgovara na pitanja novinara koji ga iz Beograde prate.

Prokomentarisao je izjavu kosovske predsednice Vjose Osmani da od „Otvorenog Balkana“ apsolutnu korist ima Srbija.

“Čini mi se da oni ne sagledavaju dovoljno dobro svoju ekonomsku situaciju i da je ne razumeju dobro, ali šta ću ja tu, možda su oni vidovitiji i možda dalekosežnije posmatraju stvari nego ja. Po rezultatu ćemo da vidimo, ne bih se kladio da su u pravu“, odgovorio je danas Vučić.

Istakao je da Srbija ostaje pri tome da želi nastavak dijaloga i kompromisno rešenje, a pre svega još snažnije ekonomske rezultate, ali i da se istovremeno raduje i ekonomskim uspesima svih zemalja u regionu.

U kratkom komentaru za Erdoganov stav oko Kosova, kaže da turski predsednik podržava dijalog Beograda i Prištine i napore da se dođe do kompromisnog rešenja.

Podsetimo, Turska je priznala nezavisnost Kosova.

Šta je kazala Vjosa Osmani

Cilj Otvorenog Balkana je da Kosovo stavi u čekaonicu za ulazak u EU, i apsoulutnu korist ima samo Srbija kazala je kosovska predsednica Vjosa Osmani u intervjuu za Dojče Vele, na kraju svoje posete Nemačkoj odakle danas putuje u SAD.

„Umesto evropskih integracija, stvara situaciju u kojoj su određene zemlje u boljoj poziciji od drugih, bilo ekonomski, politički ili u drugim okolnostima“, navela je ona, podsećajući da oni inicijativu „Otvoreni Balkan“ – nazivaju „Novosadska inicijativa“ – „jer je tamo započela, u Srbiji“.

Tvrdi da ona ne poštuje glavni princip regionalne saradnje, a to je uključenost „svih zemalja Zapadnog Balkana“.

„Sa političkog gledišta, Kosovo ne može ući u inicijativu za koju ni ne znamo šta bi nam donela i gde Srbija pokušava da igra vodeću ulogu, a to bi joj dalo priliku da nastavi da poriče postojanje Kosova kao suverene države. A sa bezbednosne tačke gledišta, kao i sa tačke gledišta evropskih integracija, to bi pre usporilo nego doprinelo u našem procesu evropskih integracija“, tvrdi ova zvaničnica iz Prištine.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.