Vučićeve ključne poruke: "Ne prodajte imanja"; "Ostanite na svome"; "Srbija vas neće napustiti"; "Najviše srpske dece se rađa na KiM-u"

PKoSSev – Premijer Republike Srbije, Aleksandar Vučić, koji je danas sa šest ministara u svojoj vladi i Direktorom Kancelarije za KiM, Markom Đurićem, boravio na Kosovu i Metohiji, vraća se nazad u Beograd, a nakon što je popodnevni deo dana proveo u Gračanici. On je u dvorištu istoimene škole otkrio spomenik kralju Milutinu, gde se obratio građanima, pa potom u dvorištu konaka manastira Gračanica, sa vladikom Teodosijem i odgovarao na novinarska pitanja, a među novinarima je bilo i albanskih novinara. U tom razgovoru bilo je pitanja i o zadržavanju delegacije iz Beograda od strane albanskih demonstranata, ranije danas, na putu za Gračanicu. Vučić je u Gračanici razgovarao sa kandidatom za gradonačelnika ove opštine ispred GI "Srpska" – Vladetom Kostićem i doskorašnjim gradonačelnikom ove opštine, Branimirom Stojanovićem, kao i sa kosovskim gradonačelnicima opština sa većinskim srpskim stanovništvom, srpskim ministrima u kosovskoj vladi i srpskim poslanicima u kosovskoj skupštini, predsednicima privremenih organa Republike Srbije i načelnicima okruga Republike Srbije na Kosovu i Metohiji. Vučić je u Gračanicu došao iz Štrpca, gde se sastao sa predstavnicima lokalne zajednice, a onda i obratio okupljenim građanima ispred opštinske zgrade. Ranije jutros, Premijer je otvorio i porodilište u Pasjanu i tamo se obratio okupljenim meštanima. U sva tri mesta, Premijer Srbije se obraćao  istim porukama – da Srbi ne prodaju svoju imovinu, da ostanu "na svome", a da će Vlada i država Srbija" učiniti sve da im obezbede uslove za normalan život i bolju budućnost". On je, takođe, u sva tri mesta isticao kako se "najviše srpske dece rađa na Kosovu i Metohiji". Mediji u Srbiji prenose "apele" Premijera da "Srbi ne prodaju svoja imanja i da se ne iseljavaju."

Spomenik koji je Vučić otkrio prethodno je najavljen kao "prvi spomenik" kralju Milutinu u Srbiji. Delo je troje umetnika, a vođa tima je vajar Zoran Jezdimirović. Naručilac i finansijer radova je kosovska opština Gračanica, a na inicijativu nevladine organizacije "Centar za mir i toleranciju". Izrada spomenika je započeta u septembru prošle godine. Prvobitno je planirano da on svečano bude postavljen u dvorištu istoimene škole 14. novembra, na jubilej 140 godina rada ove škole, a kako je ranije javio radio KiM, spomenik je pre više od mesec dana, postavljen u dvorištu škole i od tada je bio prekriven crnim najlonom.

Neki medji su javili da se Vučić rasplakao otkrivajući ovaj spomenik.

Ukradena oprema za snimanje KoSSeva tokom Vučićevog govora

Za vreme govora predsednika Vlade Republike Srbije, Aleksandra Vučića, snimač tona KoSSeva, koji se nalazio zajedno sa opremom za snimanje drugih medija i preko kojeg se snimao govor Premijera, ukraden je.

U blizini opreme, pored organizatora, lokalnih političara, nalazili su se i građani.

(Tanjug) – Vučić upozorio srpske ministre u prištinskoj vladi da ne rade u  ličnom interesu, već u interesu srpskog naroda

Vučić je, u obraćanju okupljenim građanima rekao da će od privatizacionih prihoda jedan deo biti odvojen za ulaganje i otvaranje infrastrukturnih i drugih projekata na Kosovu i Metohiji.

Srbiji je sada potrebna pametna i mudra politika, politika mira koja će doneti rezultate, kazao je premijer.

Ukazao je da ne voli da govori o "nebeskoj Srbiji", ali je podsetio da je 1321. godine umro kralj Milutin i da sad, sedam vekova nakon toga, treba da vidimo šta smo uradili od onoga što je, kako je rekao, on uradio i šta treba da učinimo kako bismo obezbedili budućnost naše dece.

Vučić je ponovio da neće ostaviti, niti zaboraviti nijedno selo na Kosovu i Metohiji i poručio da Vlada Srbije čini sve kako bi "naša pozicija bila čvršća i bolja".

Prema njegovim rečima, tu politiku i taj napredak osećaju i građani.

Obilazeći Kosovo i Metohiju danas, rekao je viđao je Albance koji su ga dočekali sa svojim zastavama, da su neki i psovali i pretili, ali da je naša poruka da hoćemo i želimo da sve probleme rešavamo mirnim putem.

Sve probleme treba rešavati mirnim putem, ali nikada nećemo prihvatiti da neko ruši srpski ponos, poručio je.

Vučić je upozorio srpske ministre u prištinskoj vladi da ne rade u ličnom interesu, već u interesu srpskog naroda, ili da, u suprotnom, odmah napuste tu vladu.

"To sam upozorio ove naše ministre u prištinskoj vladi, da vode računa i da znaju šta je njihov posao i kome treba da pomognu, a ne da ulaze tamo kako bi se obogatili," rekao je Vučić u Gračanici.

On je naveo da je na ministrima da rade u interesu svog naroda i da obiđu svako mesto i svaki zaseok na Kosovu i Metohiji.

"Ako ste ušli da budete bogati, a narod ne bude bolje živeo i bude siromašniji, odmah izlazite iz te vlade," poručio je Vučić.

Đurić: Razgovori sa Prištinom nemaju alternativu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Ðurić, rekao je da razgovori koje vlada vodi sa Prištinom nemaju alternativu, iako možda mogu vladi da nanesu političku štetu.

Kako je rekao, rezultat tih razgovora bi trebalo da bude da svi na Kosovu i Metohiji imaju više bezbednosti, sigurnosti, posla.

Zamenik kosovskog premijera, Branimir Stojanović rekao je da su Srbe mnogi delili na sve načine, na lojalne i nelojalne, na one sa severne i sa južne strane, ali da to od pre godinu dana više nije slučaj.

Kako je rekao, zasađeno je pre godinu dana "drvo života" – Zajednica srpskih opština.

Prema njegovim rečima, prošlo je godinu dana od kad se gradi jedinstvo, a sve uz podršku Vlade Srbije.

Kostić: Vreme mržnje i nasilja i sukoba je iza nas

Kandidat za gradonačelnika Gračanice, Vladeta Kostić, rekao je da od pre godinu dana imamo Gračanicu koja ima svoj trg, čije su škole sređene, koja je dobila urbani izgled, kojoj je vraćen Miloš Obilić, a dobila je i kralja Milutina.

Kako je rekao, potrebno je da sačuvamo svaku srpsku porodicu, jedinstvo koje će biti pretočeno u Zajednicu srpskih opština, kako bismo mogli da planiramo budućnost koja će, kako je naveo, biti svetla.

Kostić je rekao da u tome imaju punu podršku Vlade Srbije, a vreme mržnje i nasilja i sukoba je iza nas.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.