Vučić zahvalio Palestini zbog nepriznavanja Kosova; Haradinaj: Prekršio tačku sporazuma iz Vašingtona

Ričard Grenel Tvite nalog
FOTO: Richard Grenel/Twitter

Aleksandar Vučić krši tačku 15 sporazuma koji je postignut u Vašingtonu, poručila je kosovska ministarka spoljnih poslova, Meljiza (Meliza) Haradinaj Stubla, nakon što se predsednik Srbije zahvalio Palestini zbog toga što nije priznala Kosovo.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, sastao se danas sa palestinskim ambasadorom, Muhamedom Nabhanom u Beogradu skoro dve nedelje nakon što je Srbija sporazumom potpisanim u Vašingtonu pristala da premesti ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim, a ova zemlja odmah zatim izrazila zabrinutost povodom ovakve odluke.

Istu zabrinutost Vučiću je danas preneo palestinski ambasador, uz poruku da se nada da će rukovodstvo Srbije „uvažiti stavove palestinskog naroda“.

Sa druge strane, predsednik Srbije mu je poručio da Srbija ceni i poštuje prijateljstvo sa Palestinom i zahvalio mu se zbog toga što ova zemlja nije priznala nezavisnost Kosova.

Ovakva izjava izazvala je nezadovoljstvo kosovske ministarke spoljnih poslova, koja ju je protumačila kao kršenje tačke 15 sporazuma iz Vašingtona, a koja se odnosi na obustavu lobiranja za povlačenja priznanja.

„Kosovo prati sa velikom zabrinutošću destruktivne aktivnosti Aleksandra Vučića, koji krši tačku 15 sporazuma koji je postignut u Vašingtonu posredstvom Donalda Trampa. Danas je zahvalio palestinskom ambasadoru na principijelnom stavu za nepriznavanje Kosova. Nažalost, Srbija ostaje nepouzdan partner“, poručila je Haradinaj u objavi na Tviteru.

Podsetimo, delegacije Beograda i Prištine predvođene Aleksandrom Vučićem, odnosno Avdulahom Hotijem, sastale su se početkom meseca u Vašingtonu gde su stavile potpise na dva odvojena dokumenta o ekonomskoj normalizaciji odnosa.

Predzadnja tačka ovog sporazuma – 15, definiše jednogodišnji moratorijom za obe strane.

Dok se Priština obavezala da u roku od godinu dana neće tražiti članstva u međunarodnim organizacijama, zvanični Beograd je pristao na to da neće voditi kampanju za povlačenja priznanja i da će se uzdržati od slanja formalnog ili neformalnog zahteva bilo kojoj naciji ili međunarodnoj organizaciji da ne priznaju Kosovo kao nezavisnu državu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.