Vučić: Za EU ključno Kosovo, ne vladavina prava

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da ne deli stav evropskog izvestioca za Srbiju Dejvida Mekalistera da je za EU vladavina prava ključna oblast za napredak Srbije u evropskim integracijama.

"Ključno pitanje je Kosovo, a drugo ključno je odnos Srbije prema Rusiji, a ne vladavina prava, mada zapadni političari to uvek 'izvuku'," rekao je Vučić novinarima u zajedničkom obraćanju, posle razgovora sa Mekalisterom  u vili "Mir".

Kaže i da ga "najviše boli glava" kada su u pitanju odnosi Beograda i Prištine.

"Samo Srbija ima poglavlje 35. Nijedna druga zemlja ga nije imala, a ono se prožima kroz mnoga poglavlja, čak i kroz saobraćaj. To ljudi treba da znaju. Zato nam je potreban unutrašnji dijalog. Bez toga nema pomaka," rekao je Vučić, dodajući da je "lekovito i važno" da građani to znaju.

"Srbija je na evropskom putu, jer želimo da pripadamo tom društvu. Znamo da imamo teškoće koje druge zemlje nisu imale, nikome se takva pitanja ne postavljaju, kao nama o Kosovu. To smo znali, to nije novost. Ne bismo smeli to da zaboravimo," rekao je Vučić, takođe.

"Niko nas ne pita ko će biti šef Agencije za borbu protiv korupcije," kazao je Predsednik, nastojeći da ilustruje ocenu da nije vladavina prava ključna za napredak Srbije ka EU.

Podsetio je i da neke zemlje članice EU, naročito 2007, poput Bugarske i Rumunije, nisu bile spremnije za članstvo, nego što je to sada Srbija.

"Ja, međutim, ne vidim drugi put za Srbiju do puta u Evropsku uniju," dodao je.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.