Vučić u Sarajevu: Pet spornih stvari između BG-PR. Ne tražim pomoć

Priprema za stvaranje novog specijalnog odeljenja za suđenje Srbima, odluka Vlade Kosova o registrovanju imovine SFRJ, SRJ, Republike Srbije, AP Kosova i Metohije na "Republiku Kosovo", rezolucija u kojoj se traži prekid dijaloga Beograda i Prištine, pokretanje inicijative za formiranje Vojske Kosova, kao i sinoćnje hapšenje gradonačelnika Raniluga, Gradimira Mikića – pet je spornih stvari koje su se dogodile u poslednjih desetak dana u odnosima Beograda i Prištine, ocenio je danas Premijer Srbije, Aleksandar Vučić, na Samitu premijera Zapadnog Balkana u Sarajevu. Ne tražim "nikakav zaključak, nikakvu pomoć, podršku po tom pitanju". Kada se Beograd kritikuje, to se "neretko preglasno čuje" – naveo je Vučić. Srpski premijer je, takođe, kako su preneli beogradski mediji – zamolio domaćine da ne nazivaju sve zemlje učesnice – državama, jer, kako je kazao, ni on to ne radi, zatraživši i da budu "jednako osetljivi prema Srbiji".

Formiranje Vojske Kosova je urađeno "suprotno Briselskom sporazumu i našem dogovoru sa NATO-om", rekao je Premijer Srbije u Sarajevu.

"Zahtev za uzimanjem, ili otimanjem imovine SFRJ, SRJ, Republike Srbije, AP KiM, iako nikada o tome nisu želeli da razgovaraju u Briselu, pošto kažu – nema potrebe da razgovaramo. Iako nisu bili deo Badenterove priče, ni mnogih drugih priča – ali, eto, mi smo doneli odluku da to tako uradimo," ovako je obrazložio odluku Vlade Kosova od 1. marta da svu nepokretnu imovinu SFRJ registruje na ime "Republike Kosovo".

Vučić o sinoćnoj zajedničkoj večeri: Nije bilo incidenta, pristojan razgovor s Mustafom

Govoreći o sinoćnoj zajedničkoj neformalnoj večeri kojoj je prisustvovao zajedno sa kosovskim premijerom, Isom Mustafom, predsednik Vlade Srbije demantovao je jučerašnje navode beogradskih medija da je tokom ove večere došlo do verbalnog sukoba između dvojice premijera.

"Ako me pitate da li je bilo incidenata nije bilo. Pristojno i normalno je da postavite pitanje. Nije bilo nikakvih problema, samo sam mu, na večeri, rekao jesi sam smislio ili ti je neko pomogao oko oduzimanja imovine. To sam rekao i danas," rekao je srpski premijer u izjavi za medije.

Vučić tvrdi da se priprema formiranje specijalnog sudskog odeljenja za Srbe.

"Priprema se stvaranje novog specijalnog odeljenja za suđenje Srbima, pa vas pitam kakva je to dodatna poruka?" – rekao je on, ne navodeći druge detalje.

Budite jednako osetljivi prema Srbiji – "ne nazivajte sve prisutne državama"

Srpski premijer je od domaćina u Sarajevu zatražio da se svi prisutni ne nazivaju državama. 

Nakon što je premijer Kosova Isa Mustafa predstavljen kao predstavnik "države Kosovo", Vučić je rekao da ne može da govori o "zemljama". 

Zamolio je, prenose beogradski mediji, da učesnici na samitu budu u onoj meri osetljivi prema Srbiji, u kojoj je Srbija, kako je ocenio, "osetljiva prema njima".

Samit u Sarajevu održava se nakon najnovijeg skoka tenzija na relaciji Beograd-Priština, usled odluke Vlade Kosova, od 1. marta, da svu nepokretnu imovinu registrovanu na ime SFRJ, odnosno Republike Srbije i Autonomne pokrajine Kosovo, registruje na ime "Republike Kosovo" kao vlasnika imovine. Pitanje imovine se u javnosti otvara usred već postojećih tenzija zbog odluke o formiranju Vojske Kosova.  

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.