Vučić telefonom sa Putinom o KiM: Najviši stepen podrške. Razgovor i sa Lukašenkom i Skotom

„Nedopustivo je i za svaku osudu nasilničko ponašanje protiv visokih srpskih zvaničnika“ – poruka je ruskog predsednika, Vladimira Putina, tokom telefonskog razgovora sa Predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, saopšteno je iz srpskog predsedništva. Vladimir Putin takođe je poručio da Ruska Federacija „pomno prati događaje na KiM" i da "snažno osuđuje akcije Prištine i nasilje nad srpskim narodom“. Predsednici Vučić i Putin dogovorili su i da "zbog ozbiljnosti sveukupne političke situacije budu u stalnom kontaktu", izrazivši nadu da će "zdrav razum preovladati, kao i normalna, civilizovana politika i da će se svi politički konflikti rešavati mirnim putem" – ističu iz Predsedništva Srbije. Razgovor je obavljen nakon hapšenja Marka Đurića u ponedeljak, u Kosovskoj Mitrovici. 

Od Putina mišljenje i savet 

A srpski predsednik je u izjavi za TV Prvu istakao da je telefonski razgovor sa Putinom bio "dug, dobar i sadržajan". 

"Ako smem to da kažem, jer ja sam se mnogo puta sa njim sretao i razgovarao, do sada je najviši stepen podrške koju sam mogao da osetim u njegovim rečima i reakcijama koje je pokazao," dodao je.  

Predsednik Putin je i na "veoma snažan način" osudio hapšenje Marka Đurića i, kako je rekao Vučić – upad ROSU jedinica na Sever. 

Putin je naveo, kaže srpski predsednik – i da će u određenim institucijama, kao što su, objasnio je, OEBS i UN – "preduzimati određene mere". 


"Problem kosovskog rešenja je razmatran u kontekstu pokušaja vlasti Prištine u Kosovskoj Mitrovici da pokrenu provokativnu akciju protiv šefa Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Marka Đurića. Sa ruske strane je rečeno da su takve radnje u suprotnosti sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN-a. Naglašeno je da bi po pitanju Kosova sprovođenje ove rezolucije moralo da bude striktno," saopštio je zvanični Kremalj u vezi sa razgovorom dvojice predsednika. 

Od Vladimira Putina, srpski predsednik je „zatražio mišljenje i savet“ o tome "kako da se suprotstavi nasilju i agresiji Prištine", pošto je, dodaju dalje sa Andrićevog venca – "potpuno jasno da Albanci za svoju jednostrano proglašenu nezavisnost i dela koja iz toga proizilaze imaju široku podršku brojnih zapadnih zemalja".

Putin je, sa druge strane – istakao da Rusija "jedino prihvata provođenje u delo Rezolucije 1244 SB UN i da samo ono što se odigrava u okvirima Rezolucije 1244 može imati međunarodno pravno dejstvo i međunarodno pravni efekat".

Ruski predsednik je, takođe:

„Naglasio da je Srbija ključni partner Rusije na Balkanu, ali i u Evropi, i da će Ruska Federacija podržavati Republiku Srbiju i njenu borbu za očuvanje nezavisnosti i teritorijalnog integriteta“.

Svestan je ruski predsednik, ističe se – „pritisaka koji se vrše na predsednika Vučića i Srbiju“.

U skladu sa tim preuzimaće dalje mere i reagovati na vreme, a dvojica predsednika ostaće u kontaktu, navodi se u saopštenju iz kabineta Aleksandra Vučića.

Vučić i sa Lukašenkom i Skotom

Vučić je danas razgovarao telefonom i sa predsednikom Republike Belorusije, Aleksandrom Lukašenkom, kojeg je "detalјno informisao o detalјima opasnog incidenta u Mitrovici 26. marta i o celokupnoj situaciji na Kosovu i Metohiji".

Srpski predsednik prethodno se sastao sa američkim ambasadorom u Beogradu, Kajlom Skotom.

Razgovarali su o odnosima Beograda i Prištine nakon događaja u Kosovskoj Mitrovici , saglasivši se, navodi se – da su „provokacije, upotreba sile i nepoštovanje neprihvatlјivi" i da "ne stvaraju adekvatno okruženje za stabilnost u regionu".

Skot: Usredsrediti se na normalizaciju odnosa kroz dijalog

U saopštenju sa sastanka Vučića i Skota stoji i da su se sagovornici "saglasili i da je važno pokušati da se smanje tenzije", da "sve strane mirno i staloženo pristupaju sporovima" i da ih rešavaju, kao i da "izbegavaju bilo kakve korake koji bi dalјe komplikovali ionako napetu situaciju".

Ambasador Skot apelovao je na obe strane da se usredsrede na normalizaciju odnosa kroz dijalog uz posredovanje EU i izrazio spremnost njegove zemlјe da podrži sve strane u pregovorima koji se odvijaju kroz dijalog – dodaje se dalje. 

Predsednik Vučić je, navodi se – rekao da smatra da Srbija, srpski predstavnici i Srbi ne snose nikakvu krivicu za incident, ali je u potpunosti saglasan sa ambasadorom Skotom da je očuvanje mira i stabilnosti od najvećeg interesa za sve koji žive na ovim prostorima.

Vučić je prethodno razgovarao i sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost, Federikom Mogerini, koja je juče neplanirano boravila u Beogradu, a telefonom je razgovarao i sa pomoćnikom državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Vesom Mičelom. O tome čitajte u vestima: 

Vučić: "Ljudi neka spavaju mirno. Neće biti žrtva bilo kakvog napada i bilo kakve agresije"

Stejt Department: Bespotrebno podizanje tenzija, pretnja regionalnoj stabilnosti; Čepurin: Užasna crna uniforma i bahatost

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.