Vučić: Svi u svetu znaju da problem nije u Srbiji ali živimo u dvostrukim standardima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da svi u svetu znaju da u odnosima Beograda i Prištine problem nije u Srbiji i da su za pregovore potrebne dve strane, ali da i pored toga niko ne reaguje. Predsednik Srbije danas je obišao radove na Koridoru 11.

„Svi to znaju, a nikog to ne interesujе, posebno ne one koji su priznali Kosovo. Šta ih briga. Priznali su Kosovo – znamo mi da Albanci ništa ne ispunjavaju, ali ne možemo i nećemo da povučemo svoju odluku i to je to. A je li vidite da niko nije reagovao na Arifijevu izjavu? Vidite da svi ćute,“ kazao je srpski predsednik komentarišući izjavu koordinatora za dijalog između Beograda i Prištine u Vladi Kosova, Avnija Arifija, koji je izjavio u četvrtak da se razgovorom o ZSO gubi vreme i da on smatra da to ne treba da bude najvažnije pitanje.

„Mekalister je bio fer pre nekog vremena, pa je rekao – da sam ja rekao nešto što je rekao Rama ili da smo mi uradili Arifiju ono što su oni uradili Marku Đuriću – Vučića biste obesili na sred Ujedinjenih nacija,“ dodao je dalje Predsednik Srbije, navodeći:

„Vi ljudi morate da razumete da mi živimo u dvostrukim standardima – nešto važi za njih, nešto za nas. Tako je bilo, tako će biti, bar što se tiče njihovih odluka.“

Zato je, kaže, naša želja da pokušamo da se izborimo za bolji i povoljniji status:

„Da nas više poštuju i to radimo i zato smo danas poštovaniji u svetu.“

Aleksandar Vučić najavio je danas i da će da bude ukinut Zakon o privremenom smanjivanju penzija, što će, kako kaže, doneti povećanje penzija od 10,4 do 13,3 odsto u odnosu na 2014. godinu.

„Ali, naravno, oni imaju svoje interese, a mi svoje, njihov interes je da guraju nezavisno Kosovo, naš je interes da štitimo svoju zemlju i svoj narod,“ dodao je dalje srpski predsednik i zaključio:

„Nemojte da očekujete mnogo i nemoj ni da se nadate mnogo boljem, biće teško.“

Podsetimo, Arifi je u intervjuu za KTV u četvrtak, kako je preneo Express – rekao da Kosovo gubi vreme, razgovarajući samo o Asocijaciji opština sa srpskom većinom, navodeći istovremeno da je ZSO „samo jedna od 10 sporazuma koji nisu sprovedeni“. Ipak, Arifi je istakao i da je formiranje ZSO-a „međunarodni sporazum i da će ga Kosovo sprovesti“.

Upravljački tim zadužen je za izradu Statuta, a Arifi očekuje da će ovaj tim „uskoro da završi ovaj proces“, ali i da „nacrt statuta ZSO-a treba da bude u skladu sa Ustavom Republike Kosovo“.

Na Arifijevu izjavu prethodno je reagovao i direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, koji je poručio:

„Kada učesnik u jednom pregovaračkom procesu kaže da je gublјenje vremena razgovor o nekom nesprovedenom sporazumu, onda nešto nije u redu ili sa pregovaračem ili sa pregovaračkim procesom. Očekujemo da nam EU razjasni ovu nedoumicu.“

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.