Vučić: Srpski predstavnici doneli odluku da ne učestvuju na izborima, narod da to poštuje

FOTO: Instagram/buducnostsrbijeav

„Ja pozivam sve ljude na KiM da budu jedinstveni, da se ujedine. Moj poziv svima je da kakvu odluku donesete danas, da se svi ponašaju u skladu sa tim i da svi to poštuju. Nema šta, biće vam Kurti gradonačelnik Severne Mitrovice, ali mislim da je bolje, na kraju krajeva, stvari da budu očigledne, da više nikoga ne foliraju, da više ne glumataju, da je to najdemokratskija država“, poručio je danas iz Raške, srpski predsednik Aleksandar Vučić.

Kako je i najavljeno, u podne je u Raški započeo sastanak funkcionera Srpske liste i direktora institucija sa KiM, sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministrima u Vladi Srbije. Tema je političko bezbednosna situacija, ali i socijalno ekonomski program za Srbe na Kosovu.

U delu izlaganja o bezbednosno političkoj situaciji, govorio je Vučić o lokalnim izborima na Severu najavljenim za tačno 10 dana – 23. aprila, na kojim predstavnici Srpske liste neće učestvovati, a jer Priština nije ispunila njihove zahteve.

Ponovio je i danas da je zapadne zemlje upozorio da je uslov za povratak Srba u institucije bio i da se formira ZSO, što se nije dogodilo.

„Već nedeljama govore – molimo vas gospodine Vučiću, Vas ćemo smatrati krivim ako dođe do ometanja izbora“, ističe.

„Zamislite vi da oni koji su toliko zabrinuti za demokratiju, stanje ljudskih prava, navode kako je važno da se održe ti legalni izbori“.

Kaže da zna da su Srbi doneli odluku da na izbore ne izlaze, primetio je i njihovu želju.

„To su možda moji pusti snovi da bih i uspeo i u takvom slučaju da vas izmolim, ali bih to uradio (da se vrate u institucije, prim.red.) ali njima ne pada na pamet da formiraju Zajednicu“, ističe.

Srbe na Kosovu je pozvao da slušaju one koji se danas nalaze sa njim u Raški, kakvu god, odluku da donesu.

A kako će to Aljbin Kurti da bude gradonačelnik i Severne Mitrovice i ostalih opština na Severu, predsednik se pobrinuo da objasni pre svega ministrima koji nisu upoznati detaljno sa situacijom.

Objasnio je da Albanci u severnim opštinama čine nekoliko procenata od ukupnog, većinski srpskog stanovništva, listajući dve stranke – Samoopredeljenje i PDK, ali ne i srpske političke subjekte koji su se prijavili – u Leposaviću i Zvečanu.

Predsednik nema sumnju da će baš albanske partije da pobede na izborima i imaju svog gradonačelnika – to je, kako je objašnjavao figurativno – Aljbin Kurti.

„I sad će oni sa četiri posto, ne suštinski, već po papirima, tobož živi u Severnoj Mitrovici, da obezbedi Kurtiju da bude gradonačelnik Severne Mitrovice“.

Takva će situacija biti i u Leposaviću. Ne spomenuvši po drugi put u poslednje vreme, da se na izbore u Leposaviću prijavila i Partija Kosovskih Srba, procenio je da je Albanci u Leposaviću čine dva odsto stanovništva – od 15,000, a da će imati svog gradonačelnika.

„Kurti na tome insistira da bi kazao, hteli smo da formiramo, ali Mitrovica, Leposavić, Zvečan, više nisu srpske opštine, one neće da uđu u ZSO. I tako kupi dodatnih šest meseci ili godinu dana, koliko god mu je potrebno, dok okupacija koju Kurti nameće ne prođe. I na sve to imate odgovor sa zapada, ej, nemojte da ih ometate u tome. Da ih ometamo u čemu? Da ih ne ometamo, da 0,67% 0,76% posto građana bira svoje predstavnike, a ostalih 99 posto, da se ne pitaju ništa i to je valjda demokratija koju, ukoliko ugrozimo, bićemo tirani, remetilački faktor i ljudi koji po svaku cenu ugrožavaju“.

Ranije danas iz Prištine su stigle prve naznake, odnosno zahtev Ramuša Haradinaja da se izbori na Severu odlože, ali i poruka predsednika kosovskog parlamenta da tako nešto ne bi bilo razumno.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.