Vučić: Srbi, držite se, sačuvaćemo mir

Đurić je na putu za Beograd. Rekao mi je da ima određene probleme i određene medicinske institucije pobrinuće se za njega, rekao je večeras u vanrednom obraćanju medijima sa Andrićevog venca predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, nakon što su Specijalne jedinice Kosovske policije ranije danas u Kosovskoj Mitrovici uhapsile direktora Kancelarije za KiM, Marka Đurića. Ove jedinice upale su u Mitrovički dvor i privele ga, uz šok bombe i suzavac, a tokom trajanja prvog dela okruglog stola unutrašnjeg dijaloga na kojem su se, uz predstavnike Srpske liste i srpskih institucija, nalazile i brojne medijske ekipe.

Današnji događaj u Kosovskoj Mitrovici nazvao je "provokacijom", "činom bezumlja", "najtežim kriminalnim aktom koji su prištinske vlasti "očigledno podržane od pojedinih zemalja" – sprovele. Više puta je specijalne policijske snage Kosova nazvao "teroristima", navodeći da su one imale "direktnu podršku EULEX-a" koji se istovremeno, dodaje – nije bavio istragom ubistva Olivera Ivanovića, dok je Kosovo nazvao "banditskom, izmišljenom državom".

"Ceo dan su domaći mediji u Srbiji, na Kosovu i svetski mediji pokušavali da nas upoznaju sa tobožnjom činjenicom da Marko Đurić nije dobio dozvolu za ulazak na Kosovo jer nije poštovao određene procedure."

Nasuprot ovome, Vučić tvrdi da po "procedurama iz oktobra 2016. godine", Marko Đurić je jedna od dve osobe (uz prethodno – Editu Tahiri, a sada Avnija Arifija) koje su, kao lica po "trećoj kategoriji" sporazuma o zvaničnim posetama mogle da se kreću po najjednostavnijoj proceduri.

"Akcija širokih razmera, teroristička banda upada u Severnu Mitrovicu, bacaju šok bombe, počinju da tuku koga stignu. Ti teroristi su uhapsili Marka Đurića, valjda zato što im je tri puta pisao pisma i što im se ne sviđa. Tukli su ga naočigled svih, izvodili su ga na centralne ulice Prištine, da poniženje izvedu do kraja, a ne znaju da su ponizili sebe, ti bedni i mali teroristi su ga vukli," kazao je srpski predsednik. 

Objasnio je da se "obaveštenje" o poseti KiM-u, a ne "zahtev za ulazak" srpskih zvaničnika – podnosi 75 sati pre same posete kada je u pitanju Predsednik Republike, odnosno 24 sata, kada je u pitanju najava posete za direktora Kancelarije za KiM, a da je obaveštenje o dolasku Marka Đurića slato, kako je precizirao, tri puta.

"Mi nikakve dozvole ne tražimo od njih, mi njih obaveštavamo. Takav je dogovor," rekao je srpski predsednik.

Vučić tvrdi da je odgovor iz Prištine stigao tek 25. marta "pred ponoć u 23:02", sa naznakom: "Zato što nije na vreme podneta, mi nismo u stanju na vaš zahtev da odgovorimo."

Dodao je da su iz Beograda potom odgovorili da će Marko Đurić posetiti Kosovo i Metohiju i da su ih srpske vlasti zamolile da se ne preduzimaju koraci kojima bi eskalirao nasilje.

Naglasio je da je Srbija "poštovala sve bilateralne sporazume uz posredstvo EU".

Srpski predsednik istakao je da će svi koji su učestvovali u, kako je naveo – otmici Marka Đurića, odgovarati, navodeći i da su među njima i "dvojica Srba koji su pomagali". 

Pozvao je građane na Severu Kosova koji su "posebno uznemireni" da budu "mirni i spokojni, jer albanski teroristi neće moći da postignu ništa protiv njih".

"Srbija neće nikada nikome da preti, ali Srbija neće nikome da dozvoli da napada njen sopstveni narod," rekao je na kraju svog obraćanja Vučić, potvrđujući da je dobio pismo od Srpske liste, ali da, kako je rekao "neće da donosi odluke u njihovo ime". Ipak, savet Vučića Srpskoj listi je da odlučuju hladne glave.

Šta se dogodilo danas u Kosovskoj Mitrovici i kakve su reakcije srpskih i kosovskih zvaničnika nakon privođenja Marka Đurića, čitajte u vestima: 

Selaković: Terorisanje golorukog naroda, Đurić uskoro slobodan čovek. Rakić: Naše oči uprte u vas Predsedniče 

Đurić prešao Merdare. Srpska napušta vladu? Vučić se uskoro obraća javnosti

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.