Vučić, Rama i Kovačevski ipak sutra na Samitu EU-Z.Balkan, u Brisel putuje i Vjosa Osmani

FOTO: Preuzeto sa RTS

Predsednik Srbije i premijeri Albanije i Severne Makedonije, kako je prethodno i najavljeno, doneli su danas odluku da će zajednički prisustvovati Samitu EU – Zapadni Balkan koji se održava u Briselu. Svoje učešće potvrdila je i kosovska predsednica, Vjosa Osmani.

Zajednički odlazak na samit prvi je potvrdio premijer Albanije, Edi Rama, poručivši da će tražiti da ih saslušaju povodom ideje nove evropske političke zajednice za koju kaže da podržavaju i o „Otvorenom Balkanu“ koji, dodaje, napreduje u duhu Evrope.

Severnomakedonski premijer, Dimitar Kovačevski, poručio je na Fejsbuku da su tri lidera odlučila da „reafirmišu stav o tome da Severna Makedonija, Albanija i Srbija imaju evropsku budućnost“.

„Odlučili smo da pred prijateljskim zemljama, koje su posvećene ekonomskom i političkom napretku regiona i koje su posvećene brzim i odlučnim evropskim integracionim procesima, ponovimo svoju posvećenost evropskom putu širom Zapadnog Balkana“, poručio je Kovačevski.

Ukoliko se ne obezbedi napredak procesa evropskih integracija, ovaj premijer ocenjuje da će „to biti ozbiljan problem i udar na kredibilitet EU na Balkanu“.

Sličnom porukom učešće na samitu potvrdio je i srpski predsednik, Aleksandar Vučić.

„Svesni smo da teme o kojima ćemo razgovarati na samitu neće biti lake, ali će naše učešće još jednom pokazati i potvrditi posvećenost evropskom putu Srbije, Albanije i Severne Makedonije“, navodi se u saopštenju službe za medije predsednika Srbije.

Samitu EU-Zapadni Balkan prisustvovaće i kosovska predsednica, Vjosa Osmani, potvrđeno je danas iz njenog kabineta.

Osmani će, kako se navodi u saopštenju, u Briselu boraviti na poziv potpredsednika Evropskog saveta, Šarla Mišela.

Najavljeni su sastanci i sa predsednicom Evropskog parlamenta Robertom Metsolom i drugim šefovima zemalja partnera EU.

„Na sastanku lidera EU i Zapadnog Balkana, predsednica Osmani će preneti jasnu poruku naroda Kosova o potrebi da se ubrza proces integracije – od stagnirajuće liberalizacije viza do podrške statusu kandidata za Kosovo, po podnošenju zahteva“, navodi se u saopštenju.

Samit EU – Zapadni Balkan, na kojem bi trebalo da se sastanu zvaničnici Evropske unije i lideri zemalja Zapadnog Balkana, trebalo bi da se održi sutra, a uoči junskog samita EU.

Vučić je ranije rekao da Srbiji u junu neće otvoriti nijedno pregovaračko poglavlje. S druge strane, Severna Makedonija očekuje da konačno otvori pristupne pregovore sa EU.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.