Vučić: Predstoji koncentrisan pritisak EU-SAD oko Kosova, dominacija Srpske liste

Za očekivati je koncentrisani pritisak EU i SAD na Srbiju da ispuni zahteve oko priznanja Kosova, dok će EU da koristi nešto drugačiji rečnik, ali ka istom cilju da ide, upozorio je danas predsednik Aleksandar Vučić, posle sastanka predsedništva SNS.

Više tema je bilo na dnevnom redu, a jedna od njih je i diskusija o nedavim kosovskim vanrednim parlamentarinim izborima, te ogromnom uspehu Srpske liste.

„Apsolutna, kod srpskog življa dominacija Srpske liste i zahvalni smo ljudima na toj podršci, ali ono što je interesantno je da je to podrška jednoglasna i unisona na severu pokrajine, a da je za nijansu niža južno od reke Ibar. I u skladu sa tim preduzimaćemo korake i mere da se suprotstavimo, razume se, demokratskim sredstvima, političkim sredstvima – nasilju albanskih političkih subjekata koji zloupotrebljavaju pojedine srpske predstavnike i pokušavaju da ubede naš narod na KiM da je nezavisnost Kosova jedina opcija“, kazao je Vučić.

Mandat mora da se da Srpskoj listi po kosovskim zakonima, podsetio je Vučić Prištinu na obaveze.

„A da li će Srpska lista da prihvati i kako će da reaguje, o tome ćemo narednih dana da odlučujemo – mislim da smo Petkoviću za petak zakazali sastanak – u Kuršumliji, gde ćemo pozvati sve naše predstavnike sa Kosova i Metohije da dođu na taj sastanak i da razgovaramo sa njima, da se konsultujemo sa njima“, kazao je predsednik Vučić, a direktor Kancelarije za KiM potvrdio.

Javnosti Srbije objasnio je zašto Kurti govori o dijalogu sa Srbima sa Kosova, a ne sa Srbijom, kako bi rekao da je završena činjenica da je Kosovo nezavisno, a razgovaraće sa onima koji prihvataju tu činjenicu.

„Naravno da je srpski narod tu tezu razumeo i zato u tolikoj meri jeste glasao za Srpsku listu, ali to neće baš svi u međunarodnoj zajednici lako razumeti, zato je važno da se o tome govori“, kazao je srpski predsednik.

Zbog toga se danas i sastalo predsedništvo SNS, uz pitanje zdravstva i Republike Srpske, a uoči predstojeće posete Miroslava Lajčaka zaduženog za dijalog Beograda i Prištine.

„Veoma je važno da razumemo težinu pozicije u kojoj se nalazimo posebno posle promene u američkoj administraciji. Za očekivati je tzv. koncentrisani pritisak EU i SAD na našu zemlju da ispunimo zahteve oko, kako Amerikanci neskriveno kažu, priznanja Kosova,, pošto nama priznanje Kosova od strane Beograda ne da ne znači ništa, već je pomalo i smešno i besmisleno da slušamo, dok će EU, koja će da koristiti nešto drugačiji rečnik, ali ka istom cilju da ide“, kazao je Vučić.

Zato Srbiji predstoji težak period, te i u tom smislu treba posmatrati i pokušaj ukidanja kompetencija oko RS.

Vučić je danas govorio i o incidentu koji se dogodio juče u Lapljem selu, kada je pretučen sin srpskog političara sa centralnog Kosova, Nenada Rašić. Njegove tvrdnje su suprotne Rašićevom svedočenju, i u skladu su sa navodima Srpske liste i roditelja uhapšenih mladića, da je tuča bila zakazana između dve grupe mladića, a ne da je grupa od oko 30 mladića fizički nasrnula na Rašićevog sina. O tome čitajte u posebnoj vesti:

Vučić: Imamo sve podatke, dve grupe mladića zakazale tuču, nisu imali nastavu u školi

 

 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.