Vučić: Predlozi za KiM početkom aprila 2018., poslednja šansa da se prevaziđe najveći problem regiona

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, predstaviće predloge za Kosovo naredne godine, početkom aprila – prvo Srbima, a potom međunarodnoj zajednici. Iako je odbio da otkrije specifičnosti, kaže da će to biti krucijalno za poboljšanje veza Albanaca na Kosovu sa Srbima i da će obe strane morati da naprave kompromise. U razgovoru za Blumberg, srpski predsednik kaže i da je ovo "jedna od poslednjih šansi da se prevaziđe jedan od najvećih problema u ovom regionu, zauvek". 

"Obe strane moraće da budu nezadovoljne rešenjem. I to bi bila pobeda za sve. U suprotnom nećemo moći da dođemo do njega. Ali će to morati i na drugoj strani da shvate takođe," dodao je. 

Govoreći o datumu ulaska Srbije u Evropsku uniju, kaže da će najveća prepreka biti upravo "normalizovanje veza sa Kosovom", dok o odnosu sa Rusijom navodi da, kada ga za to pitaju u Briselu, kaže da "smo tradicionlano dobri prijatelji, da imamo dobre odnose i da će tako ostati", napominjući da je Moskva podržala Beograd "u debati" u vezi sa Kosovom. 

Namerava da "dovrši posao koji je potreban da vodi svoju zemlju u Evropsku uniju" kada mu se završi mandat  – 2022. godine. Šta je još Predsednik Srbije rekao za Blumberg, pročitajte ovde.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, letos je u javnosti predstavio temu Unutrašnji dijalog u vezi sa Kosovom i Metohijom, objavivši u dnevnom listu Blic 24. jula tekst "Zašto nam je potreban unutrašnji dijalog o Kosovu?", uz prvobitni nezvanični vremenski okvir – mart 2018. godine – kada će biti izneseni predlozi za pitanje Kosova. Od tada, brojni su komentari i reakcije u vezi sa ovom političkom inicijativom, dok je Vlada Srbije formirala i Radnu grupu za podršku ovom dijalogu. Održan je i niz okruglih stolova sa predstavnicima različitih sektora i institucija, čime je ovaj dijalog i institucionalizovan. O tome više čitajte na našoj tematskoj stranici O inicijativi Predsednika Srbije za unutrašnji dijalog o KiM-u.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.