Vučić o KiM-u: Dogovor ako Srbija dobije 'nešto', a o 'nešto' neću sada

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, rekao je da ne postoji nikakva šansa da Kosovo dobije stolicu u Ujedinjenim nacijama, osim dogovora sa Srbijom. Kosovo ne može do mesta u UN u "ovakvim uslovima političke polarizacije i postojanja multipolarnog sveta", smatra. 

Vučić je istakao i da u dogovoru "Srbija mora da ima nešto, a ne da nema ništa i da bude ponižena".

Na pitanje Sonje Biserko u emisiji TV Happy šta je to "nešto", Vučić je rekao da ne želi o tome da govori sada, već će to učiniti u martu ili aprilu. 

"A što se tiče onih koji misle da je dovoljno da pritisnete Srbiju i da kažete – vi morate da prihvatite sve, zato što je interes južnog krila NATO-a, ja vam kažem da me baš briga čiji je to interes. To nije interes Srbije," naveo je Vučić. 

Vučić je rekao da bi Srbija mogla da dospe do punopravnog članstva u EU već 2023., ali i da ne bi isključio mogućnost da to bude i 2022. godine, "ukoliko rešimo odnose sa Prištinom, a to za Evropsku uniju bude 'uslov svih uslova' za naše napredovanje ka EU". 

"Da li sam veliki optimista po pitanju rešenja kosovskog čvora?" – upitao je predsednik Vučić, gostujući na Happy televiziji, odgovorivši da "nije preterani optimista". 

"Pre svega u Prištini ne postoji nikakva volja za kompromisom, ali isto tako ni u velikom delu srpske javnosti. Mi više volimo da imamo mitske projekcije prošlosti i ne volimo racionalan odnos prema Srbiji," rekao je Vučić. 

On je, međutim, poručio da će dati sve od sebe da "mi racionalno sagledamo šta najviše možemo da dobijemo, a najmanje da izgubimo…"

"Daću sve od sebe, iako ću znati da bi mi to bio kraj političke karijere," poručio je. 

Svoj stav i kako on vidi rešenje kosovskog pitanja izneće, kaže, nakon što sasluša sve koji učestvuju u dijalogu o tom pitanju, napomenuvši da očekuje još da se izjasne i SANU i civilni sektor.

B92/Tanjug

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.