Vučić: Naš put u EU zavisi od KiM, ostalo je dodatni pritisak

Pred nama je veliko putovanje do punopravnog članstva u EU, ali sve zavisi od odnosa prema Kosovu. Od toga zavisi naša budućnost i to ne znači da nešto treba da predajemo, jer malo je toga ostalo, već znači da moramo da pronalazimo racionalno rešenje i da to pitanje konačno rešimo – nova je poruka predsednika Srbije, Aleksandra Vučića. 

"Sve drugo što moramo da uradimo, poput vladavine prava, imovine… a za šta, po pravilu, dobijamo uvek najgore ocene, u stvari je dodatni pritisak u smislu: vidi šta će vam se desiti ako oko Kosova ne bude ustupaka," rekao je on dalje novinarima u Nišu, gde je prisustvovao otvaranju novog pogona fabrike "Leoni".

Dodao je da to nije ništa novo, te da "mi to odavno znamo".

Neizlečiva bolest i mudraci sa Tibeta 

O odnosu EU prema Beogradu i Prištini danas je govorio i šef srpske diplomatije, Ivica Dačić. 

"Predstavnici EU su gluvonemi kada je u pitanju Priština. Ne znam da li je ta bolest izlečiva. Kada treba nešto protiv Prištine da se kaže, kao da zaseda savet mudraca sa Tibeta, ali zato kada je reč o Srbiji uvek postoji spremnost da se na nama vežba," kazao je. 

"Rekao sam da će u Prištini sve da slažu i – bio u pravu"

Vučić je komentarisao i izjavu kosovskog zvaničnika o stolici Kosova u UN-u i formiranju ZSO.

Ovakve izjave samo potvrđuju ono što je, dodaje, rekao – da Priština nema nameru da ispuni svoje obaveze iz Briselskog sporazuma i da to i ne krije.

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara u Nišu rekao da je čuo "sve te razne izjave", te da je već upozorio da će "sve slagati i sve reći samo kako Srbi ne bi pristupili formiranju ZSO 20. aprila".

To je preneo i Federiki Mogerini, i belgijskom premijeru Šarlu Mišelu, a to će, kaže – večeras isto reći i Donaldu Tusku.

Ocenio je i da na "sve te laži iz Prištine" i to što "neće da ispune obaveze iz Briselskog sporazuma Evropa i svet ćute".

"Svi ugovori važe samo za Srbe," kazao je dalje srpski predsednik i dodao je na nama da "nastavimo da hodamo po tankoj žici", da se "borimo za Srbiju", te upozorio da "tu nema pravde" i da "ne možemo ni da je očekujemo".

"Naša pozicija je teška i nije od juče," dodao je, i ističe da za to što smo u takvoj poziciji treba pitati "ove stručnjake što su vodili zemlju".

Moramo da gledamo da dobijemo najviše što možemo i izgubimo najmanje što moramo, ističe.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.