Vučić na KiM-u u sredu?

"Vučiću dozvoljeno da poseti Kosovo na samo tri sata"Premijer Srbije, Aleksandar Vučić, boraviće u sredu, 29. marta, u okviru predsedničke kampanje – na krajnjem Severu Kosova i Metohije, ovo za KoSSev tvrde lokalni neimenovani zvanični izvori. Visoki neimenovani izvor iz Prištine za KoSSev, međutim, navodi da se o tome "još uvek razgovara". U međuvremenu, kosovski mediji preneli su da je srpski premijer podneo zahtev za posetu Leposaviću, upravo za prekosutra, a da Vlada Kosova ima više uslova, te da razmatra ovaj zahtev. Iz ministarstva spoljnih poslova Kosova, kojem se šalje zahtev za posetu srpskih zvaničnika, još uvek nema zvanične potvrde o dolasku, odnosno, da li je ovakav zahtev i prosleđen.

"Vučić je zatražio dozvolu od Vlade da na samo nekoliko sati poseti Leposavić u sredu, 29. marta, zajedno sa nekoliko ministara iz njegove vlade," navodi Gazeta Blic.

Ovaj prištinski portal, međutim, ističe da su pokušali i da kontaktiraju visoke zvaničnike Vlade Kosova, ali i da "oni nisu želeli da govore o ovoj poseti", kao i "da li su, ili ne dali dozvolu".

U međuvremenu je Koha prenela i da je Vlada Kosova odlučila da uslovi Vučićevu posetu "mnogim zahtevima", a da je jedan od njih i taj da srpski ministar unutrašnjih poslova, Nebojša Stefanović i ministar odbrane, Zoran Đorđević, ne budu deo delegacije Premijera Srbije.

"Dvojici ministara, prema odluci, biće odobreno da uđu na Kosovo samo ako to zatraže kosovske institucije," dodaje Koha.

Kosovska štampa je tokom ove predsedničke kampanje u više navrata spekulisala o dolasku Vučića na Kosovo, a pre dva dana Indeksonline je preneo da  je "srpski premijer zatražio da mu vlada Ise Mustafe dozvoli ulazak na teritoriju Kosova".

Mitrovica: "Premijer sigurno dolazi u sredu";  Priština: "Još uvek se razgovara"

KoSSev se u međuvremenu obratio kosovskom ministarstvu spoljnih poslova kojem se inače šalje zahtev za dolazak srpskih zvaničnika na Kosovo da potvrdi da li je ovom ministarstvu i prosleđen zahtev za posetu srpskog premijera, odnosno, ukoliko jeste – kakav je odgovor ministarstva iz Prištine, ali do objavljivanja ove vesti, odgovor nije stigao.

Sa druge strane, KoSSev iz lokalnih zvaničnih, ali neimenovanih izvora, saznaje da srpski premijer "sigurno dolazi u sredu".

Za to vreme i na Severu Kosova su vidljive aktivnosti, pa se od jutros u Kosovskoj Mitrovici, u glavnoj ulici, kače nove srpske zastave. Prethodno je menjana ulična rasveta, a postavljeni su i novi izborni plakati.

Međutim, visoki neimenovani izvor iz Prištine za naš portal navodi da se o tome "još uvek razgovara".

Vučić: Na KiM mogu i bez dozvole, ali ne želim probleme Srbima

Sam premijer Vučić je pre nešto manje od 10 dana kazao da on može da dođe na Kosovo i bez dozvole Prištine i da "oni to ne mogu ni da spreče", ali i da "ne bi da unese nemir i da Srbima, koji žive dole, pravi dodatne probleme".

"Voleo bih da ih obiđem, ali to ne zavisi samo od mene," poručio je tada Premijer Srbije.

Aleksandar Vučić je poslednji put na KiM-u boravio u aprilu 2016, pred tadašnje vanredne parlamentarne izbore za Skupštinu Srbije. On je tada u Leposaviću posetio flotaciju RMHK "Trepča", obišao manastir Banjska, posetio Zdravstveni centar u Kosovskoj Mitrovici. Posetu je završio stranačkim mitingom u Zubinom Potoku. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.