Vučić: Kurti se mnogo druži sa Trajković; Trajković: Kurtija nisam videla pet godina

ALEKSANDAR VUCIC
FOTO: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Vest je ažurirana

Srbija ne samo da ne gleda kroz vojni dvogled Tiranu i Prištinu već želi dogovore i razgovore, poručio je danas predsednik Srbije iz Vranjske banje. Tokom uživo uključenja za TV Pink optužio je albanske političare da su opsednuti time da ga skinu sa vlasti, ali i lidera Samoopredeljenja, Aljbina Kurtija, koji želi da uređuje političku scenu u Beogradu, te da mu to nije čudno jer se mnogo druži sa Radom Trajković. S druge strane, Trajković, u izjavi za KoSSev, odgovara da Kurtija nije videla već pet godina, te da joj se čini da je „predsednik Vučić ‘opsednut’ njom kao običnom građankom pa ‘patrolira’ i njena prijateljstva i line kontakte“

„Ja g. Kurtija nisam videla od skupštinskih dana, evo ima već pet godina. A što se ‘druženja’ sa njim tiče, svakako ću raditi na tome da na svim nivoima društva bude sto više kontakata i prijateljstava između Srba i Albanaca koji su za miran suživot i koji se jasno bore protiv kriminala i korupcije. Takva prijateljstva su nam preko potrebna a ne onakva kao što je oportuna alijansa između g. Vučića i g. Tačija koji zamalo da svojim “prijateljstvom” region ponovo povedu putem sukoba i etničkih podela“, poručila je Trajković.

Vučić je reagovao na ono što je Kurti rekao za britanski Gardijan o tome da mu prioritet neće biti postizanje dogovora sa Srbijom, da bi Srbija trebalo da se suoči sa svojom prošlošću, te da ne treba da gleda vojnim dvogledom ka Tirani i Prištini.

„Nemam ništa protiv, znam još jednog koji mi je rekao da ću biti gotov do Svetog Nikole prošle godine, to je bio Ramuš Haradinaj, ali izgleda da je on pre mene završio. Ali, čini mi se da je to opsesivna želja albanskih političara da me ne vide na vlasti, a Kurti je još 2016. godine rekao da je najveća opasnost po nezavisno Kosovo Aleksandar Vučić“, kazao je Vučić.

Na konstataciju da je Aljbin Kurti rekao da „takse neće ukinuti dok se ne prestane sa sprovođenjem mera iz Srbije…“ Vučić navodi:

„Ne, on je rekao da mi ne dozvoljavamo izvoz njihove robe. Mi dozvoljavamo. Imate CEFTA sporazum, u skladu sa CEFTA sporazumom imate potpuno slobodan izvoz iz vašeg ugla, izvoz iz našeg ugla – trgovinu sa centralnom Srbijom“.

Predsednik ne zna „šta oni stvarno misle i žele“, ali zato poziva da se sačeka da se formira vlada u Prištini. Međutim, smatra da će „taj cirkus oko formiranja vlade trajati mnogo duže nego što su najavili“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.