Vučić i Tači telefonom o ubistvu Ivanovića. Kocijančič: Dogovorili nastavak dijaloga

Vest je ažurirana u četvrtak, 18. januar, 2018 – 17:10 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsednik, Hašim Tači, razgovarali su večeras telefonom. Tema razgovora bilo je i ubistvo Olivera Ivanovića – potvrđeno je iz Beograda i Prištine, u odvojenim saopštenjima. "Oba predsednika složila su se da relevantnim institucijama daju dovoljno vremena da vrše svoj posao profesionalno i nezavisno, jer je to ključ svega za pronalazak počnilaca ovog ubistva" – saopšteno je iz kosovskog predsedništva. "Zajednički su izrazili žalјenje i složili se da je otkrivanje i privođenje pravdi počinilaca tog užasnog krivičnog dela od klјučnog značaja za očuvanje mira i poverenja među lјudima" – stoji, sa druge strane, u saopštenju iz Beograda.

Četvrtak, 18. januar, 2018 – Kocijančič: Predsednici dogovorili nastavak dijaloga

A iz EU danas su saopštili i nove detalje razgovora dvojice razgovora, navodeći da su dogovorili i nastavak dijaloga. 

Prva runda tehničkih razgovora Beograda i Prištine, posle više od godinu dana pauze, prekinuta je zbog ubistva Olivera Ivanovića. Istog dana srpski predsednik, Aleksandar Vučić, naveo je "mi smo uvek spremni da razgovaramo"i "mi nikad dijalog nismo prekidali i nastavićemo ga". 

Direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, međutim, dan kasnije ističe da nema nastavka dijaloga u Briselu dok Srbija ne dobije odgovore o ubistvu Olivera Ivanovića.

A dan nakon što su dvojica predsednika razgovarala telefonom, iz EU navode da je tokom ovog razgovora dogovoren upravo nastavak dijaloga. 

"Predsednici Vučić i Tači razgovarali su telefonom juče, kasno popodne i prvo su se složili da nastave dijalog kojim fasilitira EU za normalizaciju odnosa, i drugo takođe su govorli o ubistvu," rekla je Kocijančič medijima u Briselu, navodeći da su istakli važnost istrage u slučaju ubistva Ivanovića i da se počinioci privedu pravdi i saradnje obe strane. 

Nema detalja kada će se tačno dijalog i nastaviti. 

Dvojica sagovornika saglasila su se i da je "dijalog Srba i Albanaca, kao i zajednički rad na smirivanju i stabilizaciji prilika na Kosovu i Metohiji, od klјučnog značaja za obe strane" – navode takođe iz Beograda. 

Dodaje se i da je srpski predsednik još jednom zatražio od Tačija da "prihvate učešće srpskih državnih organa u provođenju istrage o ubistvu Ivanoviću kako bi taj gnusni zločin u najkraćem mogućem roku bio razrešen".

Tači je, sa druge strane, "uverio" Vučića da "nadležni tužilački i policijski organi sprovode intenzivne istrage o otkrivanju i izvođenje pred lice pravde onih koji su počinili ubistvo" i da su "relevantne vlasti Republike Kosovo spremne da sarađuju i prihvate bilo koju vrstu pomoći".

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.