Vučić i Tači razgovarali telefonom: Sva pitanja rešiti dijalogom

Premijer Vlade Srbije, Aleksandar Vučić i kosovski predsednik, Hašim Tači, razgovarali su danas telefonom, potvrdio je Tači. Šta je konkretno bila tema razgovora, za sada, nema detalja, a kosovski predsednik navodi da su se složili da sva pitanja reše dijalogom. Zvanični Beograd se još uvek nije oglasio.

"Složili smo se da radimo zajedno i da dijalogom rešimo sva pitanja od zajedničkog interesa za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije," saopštio je Tači.

Premijer Srbije se još uvek nije oglasio povodom ovog telefonskog razgovora, a beogradski "Blic" je takođe preneo da su srpski premijer i Tači razgovarali, navodeći da je dogovoreno da Beograd i Priština nastave dijalog i da je razgovor jedini način za rešavanje svih nesuglasica.

"Vučić i Tači su se dogovorili da će obe strane aktivno raditi na očuvanju mira i stabilnosti, kao i na unapređenju odnosa između Srba i Albanaca, Beograda i Prištine," preneo je ovaj list.

Pročitajte još:

Mogerini: Žaljenje što nije ispoštovan dogovor, važno održati novi format dijaloga

Vučić: Dogovor da se spusti lopta; Mustafa: Dogovor da se ubrzaju stvari

Razgovor Vučića i Tačija usledio je nakon njihovog sastanka u Briselu, 24. januara, kojem su prisustvovali i predsednik Srbije, Tomislav Nikolić i kosovski premijer, Isa Mustafa.

Iz EU su pozdravili nastavak razgovora, ali, potom, i izrazili žaljenje što sve strane u dijalogu Beograda i Prištine nisu ispoštovale dogovor sa sastanka – da se prevaziđu tenzije i da se suzdrže od komentarisanja u javnosti.

Posrednici u dijalogu Beograda i Prištine tada nisu saopštili kojih se konkretno izjava njihovo žaljenje ticalo, ali su beogradski mediji izvestili da je Premijer Srbije zatražio od visoke predstavnice za spoljnu politiku, Federike Mogerini – da javno reaguje i osudi "neprofesionalno i neodgovorno ponašanje albanske strane", a nakon što je upravo Tači rekao da je tokom razgovora "Srbiji stavljeno do znanja" da će Priština odgovarati na, kako navodi, provokacije kao što je voz.

Upravo su ovi razgovori u Briselu održani posle najnovijih tenzija na relaciji Beograd-Priština, a nakon boravka specijalnih jedinica Kosovske policije na Severu Kosova, kako bi sprečile dolazak voza iz Beograda u Kosovsku Mitrovicu – koje su, prema nepodeljenoj oceni svih strana – najviše od kada je započeo briselski dijalog. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.