Vučić: Da sam rekao da očekujem ujedinjenje Srba 'okačili' bi me u Briselu umesto zastave

"Molim Evropsku uniju da daje jasne stavove i sudove o onome što se oko nas dešava, jer da sam ja izjavio da očekujem ujedinjenje celokupnog srpskog naroda na Zapadnom Balkanu, mislim da bi me okačili u Briselu, umesto neke od onih zastava što tamo stoje." Ovako je aktuelni premijer Srbije i budući predsednik, Aleksandar Vučić, danas komentarisao izjave kosovskog predsednika, Hašim Tačija i albanskog premijera, Edija Rame – da će, ukoliko se "vrata EU zatvore" za Zapadni Balkan, Albanci živeti u "jednom prostoru", odnosno da se ne isključuje mogućnost ujedinjenja Kosova i Albanije.

Odgovor EU "nemušt"

Vučić se osvrnuo i na reakciju EU na Raminu izjavu, u kojoj se navodi da "političko uplitanje narušava učvršćivanje dobrih susedskih odnosa" i da "region Zapadnog Balkana ima jasnu evropsku perspektivu, kao što je to nedavno potvrdio Evropski savet":

"Odgovor EU nažalost je, rekao bih, gotovo nemušt. Ja ih molim da jasno stave do znanja šta je poželjna politika, a šta nije."

"Zamolio bih sve da vode računa, jer te izjave u vreme i u eri modernih tehnologija, društvenih mreža, nisu izjave koje se čuju na ograničenom mestu, već se lako prošire i onda je teško posle toga govoriti o prijateljstvu – ako sa jedne strane imate najavu podizanja tužbe za genocid, i sa druge strane imate najavu ujedinjavanja svih Albanaca. Onda mi recite, o čemu u stvari govorimo?" – upitao je dalje Aleksandar Vučić.

Ističe i da je srećan što u Srbiji "nikom ne pada na pamet" da govori o promenama granica i sukobima:

"Želimo da se koncentrišemo na rad, rezultate, ekonomski napredak. Tako ćemo i da nastavimo."

Najbolji lek za pretnje je, podcrtava, "nova vrednost u ekonomiji", koju aktuelni premijer vidi u svojoj ideji o jedinstvenom tržištu Zapadnog Balkana:

"Nikakve sukobe nećemo, ništa novo ne želimo da kreiramo, sem nove vrednosti u ekonomiji. I voleli bismo da i svi drugi na tome rade. I zato ćemo mi da nastavimo da insistiramo sa još većom žestinom na stvaranju jedinstvenog tržišta na Zapadnom Balkanu, jer smatramo da je to najbolji mogući lek za sve ove pretnje, jer jasno je da su pretnje."

Pročitajte još:

Tači u korak sa Ramom: Ako se vrata EU zatvore, svi Albanci će živeti u jednom prostoru

Rama: "Mali savez" sa Kosovom moguć ukoliko Brisel okrene leđa regionu

"Ne možete da ostvarite ujedinjenje svih Albanaca bez sukoba sa nekoliko država u regionu. Tu nije samo Srbija u pitanju," ističe budući predsednik Srbije.

Osvrćući se na dijalog sa Albancima, navodi da je on važan i da je Beograd spreman za razgovor, jer je bolje "hiljadu godinu da razgovarate, nego da se jedan minut sukobljavate". 

"Zato smo uvek spremni za svaku vrstu razgovora, iako, moram da priznam, po nekad ne razumem ljude iz regiona po određenim pitanjima," navodi. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.