Vučić: ’99 faktički izgubili Kosovo i lošim potezima bivših vlasti, mi kupili mir Briselskim sporazumom

Aleksandar Vučić predsednik dokument
FOTO: Fejsbuk/Aleksandar Vučić

Od gubljenja faktičkog suvereniteta Srbije ’99 nad Kosovom i Metohijom, preko jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova; između loših poteza bivših srpskih vlasti i nasilja ekstremnih Albanaca nad Srbima – do kupovine mira Briselskim sporazumom i brigom sadašnjeg predsednika za svoj narod na Kosovu. Ovako je kratkim vremeplovom Aleksandar Vučić prepričao svoje viđenje kosovskog problema protekle 23 godine.

To što je u nedelju uveče u Hit tvitu na Pinku govorio o aktuelnoj krizi na Severu, srpski predsednik je na svojoj Instagram stranici odlučio da sažme u kratku video poruku:

„Mislim da je veoma važno da ljudi znaju kroz šta smo prošli u prethodnim decenijama, šta se dogodilo u prethodnim godinama i šta se događalo u prethodnih nekoliko meseci. Naime, 99 godine mi smo izgubili faktički suverenitet na Kosovu i Metohiji bez prava na našu vojsku, a 2004. je krenuo pogrom, 2008 Kosovo proglašava nezavisnost, tada ide i pogrešna presuda međunarodnog suda pravde na pogrešno pitanje koje smo postavili, ali jednako loše ide i naša odluka da zamolimo Ujedinjene Nacije da se razgovor prebaci u Evropsku uniju. Mi onda krećemo u teške pregovore tamo 2012. i 2013. Izlazimo negde na kraj sa Briselskim sporazumom. Tim sporazumom vi kupujete mir. Deset godina smo kupili mira“.

Za Srbiju je sada veoma važno da sačuva mir i stabilnost i srpska vlast će dati sve od sebe, poručuje Vučić.

„Umirujem naše ljude, naš narod. Učinićemo sve da pomognemo našem narodu i da ga zaštitimo od onih koji bi da ga pobiju. Za nekoga je opstanak našeg naroda na KiM sitnica, za mene nije, za mene je to važna stvar“, ponovio je poruke od nedelje.

O široj verziji onog što je kazao pre dva dana, podsetite se u:

Vučić: Amerikanci da kažu da KFOR i EULEX obavljaju policijske poslove, dolazak Albanaca „vodi u katastrofu“

O najnovijoj krizi na Severu informišite se na našim tematskim stranicama Napuštanje institucija i Tablice.

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Александар Вучић (@avucic)Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.