Voda se iz Raniluga povlači, Ibar u blagom porastu

Šef Kriznog štaba za poplave na Kosovu i Metohiji, Dušan Kozarev, u izjavi za KoSSev, potvrdio je da se voda u poslednjih 12 sati povukla iz Raniluga, gde je bilo najkritičnije. Sa druge strane, vodostaj Ibra u poslednjoj nedelji porastao je za oko desetak santimetara, izlivajući se u obodnim područjima na poljoprivredno zemljište kod Leposavića, ali u manjem obimu. Na Gazivodama se vodi računa o vodostaju i kontroliše propuštanje vode. Ukoliko situacija sa padavinama bude ostala kao danas – bez kiše, Krizni štab ne očekuje dalje probleme, već stabilizaciju situacije. Do sada je samo jedna porodica evakuisana, šest kuća je bilo ugroženo, dok se tek u narednim danima očekuje procena površine poplavljenih oranica i zemlje.

"Povukla se voda u poslednjih 12 sati iz Raniluga gde je bilo najkritičnije, i na Severu takođe. Na Gazivodama se vodi računa o vodostaju i kontroliše se propuštanje vode, tako da je Ibar porastao nekoliko desetina santimetara u poslednjih nedelju dana – u odnosu na raniji vodostaj. On se malo izlio u nekim obodnim područjima, zahvatio je nešto poljoprivrednog zemljišta, ali ne u nekom velikom obimu. Najkritičnije je oko Leposavića, tu se u Ibar ulivaju pritoke sa Rogozne. Situacija se prati s posebnom pažnjom i pošto je pre sedam dana tamo odnet jedan most," rekao je Kozarev.

Batlava i Badovci prelivaju

Što se tiče jezera na centralnom Kosovu, jezero Badovac je dostiglo svoj maksimalni nivo i počelo je da preliva, dok Batlava preliva od subote, preneli su kosovski mediji. 


Opština Južna Mitrovica: Dva kilometra uz Sitnicu pod vodom, deo asfaltnog puta u Doktorskom naselju se urušio, ukoliko se nastave padavine situacija još ozbiljnija

Iz opštine Južna Mitrovica juče je saopšteno da je usled izlivanja Sitnice potopljeno nekoliko stotina hektara obradive zemlje, kao i nekoliko kuća u blizini železničke stanice, te da je situacija veoma ozbiljna. Stanovnicima iz poplavljenog dela je takođe ponuđena evakuacija, ali su oni to odbili.

Saopšteno je i da postoji ozbiljan rizik da se poplavi niz lokala i više kuća, uz priobalje Sitnice, u blizini tunela za Bair.

Kiše su, kako je takođe saopšteno, nanele štetu Doktorskom naselju u Severnoj Mitrovici, gde se polovina asfaltnog puta urušila, te trenutno predstavlja rizik za kretanja vozila i pešaka.

Ipak, u Ranilugu vode ima na većoj površini oranica, ali je voda daleko od kuća, i manja je opasnost da će one biti poplavljene.

Što se tiče Donje Budrige, put koji je kratko bio u prekidu zbog vode koja ga je prekrila, sada se čisti od zaostale prljavštine i smeća nakon povlačenja vode.

U Klini je jedno domaćinstvo bilo ugroženo prošle nedelje, ali  je na  njemu napravljen odvod kroz dvorište i više nema opasnosti od dalje poplave, objasnio je Kozarev.

Na centralnom Kosovu, situacija je takođe stabilna, a ranija opasnost od poplava domaćinstava u Prilužju i Plemetini, usled izlivanja Laba i Sitnice, za sada je prošla, objasnio je Kozarev.

"Tamo su postavljeni i neki džakovi i ojačavani su nasipi, ali je voda ispod nivoa. I dalje se preduzimaju redovne mere protiv plavljenja," dodao je Kozarev, naglašavajući da  se situacija sve vreme prati.

"Ako ostane ovako, to jest, ne bude više padavina, verovatno neće biti većih problema narednih dana," zaključio je on.

Na naše pitanje da li Krizni štab AP KiM za elementarne nepogode sarađuje sa kosovskim kriznim štabovima, odnosno institucijama, po pitanju borbe protiv poplava, Kozarev je potvrdio da imaju intenzivnu komunikaciju i saradnju sa srpskim predstavnicima u ovim institucijama, uključujući ministre i gradonačelnike.

"Naravno, uvek smo spremni da pomognemo i odmah reagujemo ukoliko bi nam iz privremenih pokrajinskih institucija samouprave zatražili bilo kakvu pomoć," dodao je on. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.