Vlasti u BiH ne istražuju navode da je Radoičić kupovao oružje iz Tuzle

FOTO: Kallxo

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) nije pokretalo istragu o navodima Višeg javnog tužilaštva u Beogradu da je Milan Radoičić, bivši podpredsednik Srpske liste u Tuzli nabavio oružje, municiju i eksploziv koji je 24. septembra korišćen u napadu na Kosovsku policiju.

U napadu na Kosovsku policiju tog dana u mestu Banjska kod Zvečana ubijen je policajac Afrim Bunjaku, a nekoliko njih ranjeno. Poginula su i trojica srpskih napadača.

„U Tužilaštvu BiH nismo dobili nikakav izveštaj policijskih agencija o eventualno počinjenom kaznenom delu i počiniocima. Nismo dobili niti informaciju od institucija susednih zemalja, tako da nije ni bilo naredbe o sprovođenju istrage“, kazao je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH, za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Više javno tužilaštvo u Beogradu je saopštilo da se Milan Radoičić tereti da je od januara 2023. godine do 24. septembra nabavljao oružje, municiju i eksplozivna sredstva velike razorne moći iz Tuzle, na severoistoku BiH.

Beogradsko tužilaštvo je preciziralo da mu je to oružje isporučivano na teritoriji Beograda, „najčešće na potezu Bubanj Potok – Vrčin“, jugoistočno od glavnog grada Srbije. U saopštenju se navodi da je on to oružje potom prenosio i skrivao u napuštenim objektima i šumama na Kosovu.

Ramo Isak, ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH, odbacio je navode iz Srbije.

“Prilikom svih provera, kako operativno-policijskih tako i obaveštajnih, vezano za te navode, utvrđeno je da su svi neistiniti“, kazao je Isak za Radio Slobodna Evropa.

Osim policije ovog entiteta, u istrazi su učestvovale i Obaveštajno-sigurnosna agencija BiH, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), a vlasti u BiH su u istrazi tražile i asistenciju INTERPOL-a.

Beogradsko tužilaštvo nije odgovorilo na upit RSE da li postoje dokazi da je oružje zaista nabavljano u Tuzli, te ko je eventualno pomagao Radoičiću u transportu. Nije odgovoreno ni na pitanja jesu li od vlasti u BiH zatražili bilo kakve provere navoda da je oružje kupljeno u Tuzli.

Kosovska policija prikazala je arsenal oružja zaplenjenog nakon napada u Banjskoj. U njemu su raketni bacači za napad na borbena vozila, bacači granata, automatske puške, snajperi, vojna vozila, eksploziv i detonatori, protivtenkovske i protivpešadijske mine i slično.

Većina oružja je proizvedena u srpskim i nekada jugoslovenskim fabrikama oružja.

Institucije u Beogradu i u Prištini vode dve zasebne istrage o ovom slučaju. Vlast na Kosovu optužuje Beograd za ovaj incident, dok zvanični Beograd negira umešanost.

Milan Radoičić je u otvorenom pismu javnosti 29. septembra podneo ostavku na mesto lidera Srpske liste i priznao da je „lično“ organizovao oružanu pobunu na Severu Kosova.

Negirao je odgovornost državnih organa Srbije, a negirao je i krivicu za krivična dela koja mu beogradsko tužilaštvo stavlja na teret, odnosno za nezakonitu nabavku oružja iz Bosne i Hercegovine.

Radoičić je nakon saslušanja pušten na slobodu 4. oktobra i oduzeti su mu putni dokumenti.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić je rekao da su napadači lokalni Srbi sa Kosova, „koji više ne mogu da trpe Kurtijev teror“, i negirao umešanost Srbije u ovaj napad.

Radoičića je i pre napada na Kosovsku policiju, što su tamošnje vlasti označile kao „teroristički napad i pokušaj rušenja ustavnog poretka“, zvanična Priština dovodila u vezu sa kriminalnim aktivnostima.

Od decembra 2021. je pod sankcijama Sjedinjenih Država, zbog sumnji za organizovani kriminal i korupciju, a od decembra 2022. godine i pod britanskim sankcijama.

Kosovsko tužilaštvo je 2019. raspisalo poternicu za Radoičićem jer se dovodio u vezu sa ubistvom srpskog opozicijskog političara Olivera Ivanovića, ali je ona 2021. povučena.

Kosovske vlasti su navele da će preko međunarodnih partnera tražiti izručenje „svih onih koji su učestvovali u planiranju i realizaciji terorističkih akcija u Banjskoj“.

Radio slobodna EvropaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.