Vlast u Srbiji zabranjuje agencijama da prevoze putnike sa kosovskim pasošima – Srbi posebno pogođeni?

Građani pišu

Piše: Ivana Vukašinović Jovanović (rodom iz Leposavića, živi u Nemačkoj)

Moja majka je po prvi put posle pet godina pokušala da me poseti u Nemačkoj nakon vizne liberalizacije za kosovske pasoše, ali je režim u Beogradu i ovog puta Srbima sa Kosova postavio novu rampu.

Zvanični Beograd nastavlja da diskriminiše Srbe sa Kosova. Osim što im je uskraćena mogućnost da izvade standardne srpske pasoše za koje važi vizna liberalizacija, ova vlast im onemogućava da preko Srbije u Evropsku uniju dođu sa kosovskim pasošima. Sa ovim pasošima je od januara meseca moguće ući u Šengen zonu bez vađenja vize.

Turističkim agencijama Srbije usmenim putem zabranjeno je da putnike srpske nacionalnosti koji imaju kosovske pasoše, prevoze u zemlje Evropske unije.

Srbi sa Kosova i Metohije su od 2009. godine kada je Srbija dobila viznu liberalizaciju ostali uskraćeni za isto.

Njima se od te iste godine izdaju posebni pasoši Koordinacione uprave koji nisu bezvizni.

Usled datih okolnosti, kao i nastavka života na Kosovu, Srbi sa Kosova i Metohije prinuđeni su da koriste kosovska dokumenta. Pogotovu sada kada je Kosovu dodeljena vizna liberalizacija, odnosno nakon što su nosioci pasoša Koordinacione uprave ostali jedini Evropljani kojima je uskraćeno pravo na bezvizno putovanje u zemlje Šengena.

U kojoj meri su Srbi obespravljeni i u kojoj meri je njihov život težak, pokazuje i ono što se dogodilo mojoj majci Dragani Vukašinović.

Planirala je dolazak u Nemačku gde ja živim i kod svojih unuka – moje dece, i to po prvi put nakon pet godina koliko ja živim u ovoj zemlji.

Moja majka, koja je državljanka Srbije sa prebivalištem na KiM, ne može da putuje pasošem Republike Srbije – odnosno Koordinacione uprave za KiM, a da prethodno ne dobije vizu. Zato je bilo logično da kod mene doputuje preko agencije iz obližnjeg Novog Pazara i to na bezvizni kosovski pasoš.

Međutim, kada je juče trebalo da rezerviše kartu, rečeno joj je da oni imaju zabranu da to učine.

Obavila sam nekoliko razgovora sa direktorom agencije Garo Reisen i vozačima ove i agencije Pejić Tours. Obe agencije su iz Novog Pazara.

Direktno mi je potvrđeno da imaju usmenu naredbu da ne smeju da prevoze ni Albance, niti Srbe koji putuju sa kosovskim pasošem.

Ne samo da je to diskriminacija prema licima albanske nacionalnosti, već i prema Srbima, što je mene posebno šokiralo, tim pre što mi nemamo pravo na srpski pasoš a da on nema oznaku da ga izdaje Koordinaciona uprava za KiM; i još pride, vladajući režim u Srbiji očigledno nam zabranjuje da budemo i korisnici usluga agencija sa teritorije Republike Srbije ukoliko imamo kosovski pasoš.

Naročito je apsurdno to da u ovom slučaju vladajući režim ne nanosi Albancima štetu, već isključivo nama Srbima.

Albanci bez problema putuju kroz Srbiju do zemalja Evropske unije, koristeći usluge svojih autoprevoznika. Oni autobusima dolaze iz Prištine i ostalih gradova na Kosovu.

Nama je ponovo uskraćeno putovanje u zemlje Evropske unije.

Da li treba na kraju da podsetim na to da je ovaj isti režim koji doživljavam kao izdajnički i diktatorski, potpisao Briselski sporazum 2013. i sve ostale sporazume između Srbije i Kosova. Ne samo da su bili politička greška, već su upravo ti sporazumi doveli do nemerljivih posledica kojih smo i sami svedoci.Naglašavamo da autori tekstova preuzimaju isključivu odgovornost za istinitost svojih navoda, te da pisma naših čitalaca ne odražavaju nužno stav KoSSeva, niti je KoSSev autor informacija u ovoj rubrici. Da bi se informacija koju želite da podelite sa javnošću objavila na KoSSevu, u okviru rubrike „Građani pišu“, potrebno je da se potpišete punim imenom i prezimenom, uz osnovnu informaciju o sebi, a da redakciji potvrdite svoj identitet i potpišete izjavu ili potvrdite da se tekst objavljuje na osnovu vaše saglasnosti. Istovremeno skrećemo pažnju da informacije koje budete izneli moraju da budu potkrepljene argumentima, da jezik kojim budete pisali ne sme da sadrži govor mržnje, diskriminacije, omalovažavanje po bilo kojoj osnovi. Kao redakcija zadržavamo pravo da tekstove lektorišemo, da umesto punih imena, ukoliko se spominju u tekstu, možemo da objavimo inicijale istih, da tekst ne objavimo ukoliko utvrdimo da je neautentičan, propagandistički, zlonameran ili nije od javnog značaja. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.