Vlajić: Svedočenje Beranija nekredibilno

U nastavku suđenja lideru Građanske inicijative SDP, Oliveru Ivanoviću, i još četvorici Srba u  Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici , današnji svedok tužilaštva, pozorisni režiser Halit Berani rekao je da nije bio očevidac događaja 1999. i 2000. godine za koje je Ivanović optužen, dok je odbrana njegovo svedočenje ocenila kao nekredibilno.

Berani je svedočenje  zasnivao na prepričavanju onoga sto su mu o zločinima ’99. I 2000.godine ispričali očevici I članovi porodica stradalih.

Rekao je da Ivanovića  poznaje od ranije, kao I da ga je 16.aprila 1999.godine, dva dana  posle ubistva Albanaca u juznom delu Mitrovice video  u plavoj uniformi I sa automatskom puškom.

Berani je rekao I da Dragoljuba Delibašića nije video nakon rata a da ne zna  ostale optužene Iliju Vujačića, Nebojšu Vujačića I Aleksandra Lazovića.

Berani (65) je bio pripadnik OVK, a poznat je po tome što je 17. marta 2004. novinarima na Kosovu preneo lažnu informaciju kako su Srbi odgovorni za utapanje albanskih dečaka u Ibar, nakon čega je počeo martovski pogrom nad Srbima.

Berani je tokom 2002. godine bio jedan od prvih svedoka na suđenju Slobodanu Miloševiću u Hagu.

Ivanovićev advokat Nebojša Vlajić rekao je da je Berani profesionalni  svedok koji je uvek svedočio o onome što nije video, ocenjujući njegovo svedočenje kao nekredibilno

“Danas je svedočio Halit Berani, profesionalni albanski svedok koji je svedočio puno puta I uvek je svedočio o onome što nije video. To je učinio I danas, jasno je rekao da nije bio svedok događaja ni iz 1999. ni iz 2000.godine ali mu opet  to nije smetalo da o tome govori” – kazao je Vlajić.

“Njegovo svedočenje je potpuno nekredibilno, radi  se o jednom kompromitovanom svedoku koji je dokazano više puta do sada lagao. Prema tome, siguran sam da će I ovo njegovo svedočenje sud oceniti kao takvo a pored toga ovo svedočenje, potpuno sam siguran da sud mora da oceni  I kao nerelevantno jer on ne govori o događajima koji su predmet suđenja” – podvukao je Vlajić.

Drugi Ivanovićev branilac Ljubomir Pantović istakao je da se tužilac I danas oslanjao na svedoka koji nije očevidac događaja, izrazivši uverenje da će sud takva svedočenja oceniti  kao nevažna

 “Treba reći da je tužilac zaista ostao I danas dosledan sebi  I da se ponovo oslanja na svedoka koji apsolutno nije očevidac događaja za koje se optužuje Oliver Ivanović a I ostali okrivljeni. On uporno insistira na takvim svedocima I ja verujem da će sudsko veće takva svedočenja oceniti kao potpuno nevažnim I na njima nikako neće bazirati eventualnu, ne daj Bože osuđujuću presudu” – kazao je Pantović.

 Branilac Dragoljuba Delibašića Miodrag Brkljač  rekao je da današnji svedok  o Dragoljubu Delibašiću danas gotovo ništa  nije rekao, “osim što ga je u jednoj sasvim kratkoj sekvenci pomenuo iz druge ruke, da je od drugog nekog svedoka čuo nešto o tome da je Dragoljub Delibašić bio negde”.

 On je dodao da je Berani pokušao da, služeći se izmišljotinama, dokaže da je bio interes nekih krugova da isprazne severnu Mitrovicu od Albanaca.

 “I ovaj svedok se danas potrudio da celu ovu stvar predstavi kao neku stratešku stvar odn.da je bio strategijski interes nekih nama nepoznatih krugova koji su odlučili da isprazne severnu Mitrovicu od Albanaca. To je I ovaj svedok danas spomenuo naravno potpuno izmišljeno, kao što je I Bajram Redžepi takođe pomenuo da je po njegovom mišljenju  bila stratetgija nekih, sada po njima proizilazi mračnih umova, da Albance proteraju sa severa Kosova” – rekao je Brkljač.

Postupak se nastavlja saslušanjem svedoka koje tužilac predlaže, za kraj aprila zakazano je još njih nekoliko, takođe I za maj.

Još uvek je tužilac na redu da poziva I  ispituje svoje svedoke , nakon toga to pravo će imati I odbrana.

Jedna  faza u toku glavnog pretresa je završena odn. više na dnevnom redu nema  događaja od 14.aprila 1999.godine  već počinje suđenje za događaj  koji se desio 3.februara 2000.godine.

Ivanović je optužen da je na Kosovu počinio krivično delo ratnog zločina nad civilnim stanovništvom 1999. godine, a zaprećena kazna za to delo je od pet godina do doživotne robije.

I ostaloj četvorici Srba Dragoljubu Delibašiću, Iliji i Nebojši Vujačiću i Aleksandru Lazoviću optužnicom prete višegodišnje kazne zatvora ako na sudu budu potvrđeni navodi optužnice za ubistvo i pokušaj ubistva.

Sva petorica optuženih Srba izjasnili su se da nisu krivi za dela koja im se stavljaju na teret.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.