Vlajić o istrazi ubistva Ivanovića: Mitrovička policija ima dugu istoriju nesposobnosti

Sutra se navršava dva meseca od ubistva lidera Građanske inicijative "Srbija, demokratija pravda" (GI SDP), Olivera Ivanovića, u Kosovskoj Mitrovici. Njegov saradnik, advokat Nebojša Vlajić, izrazio je nezadovoljstvo što se nadležne institucije nisu oglasile, niti su porodici i javnosti rekle čime istraga raspolaže. "Skoro svakodnevno pokušavamo da stupimo u kontakt sa istražnim organima i kosovskom policijom, ali ostajemo uskraćeni za odgovor" – poručuju iz SDP-a takođe.

Vlajić: Ništa novo o istrazi, mitrovičko tužilaštvo i policija nisu dorasli tom zadatku

"Ništa novo se nije desilo u poslednjih mesec dana, osim što je predmet prešao u Specijalno tužilaštvo. Drago mi je što se to desilo, jer mitrovačko tužilaštvo i policija nisu dorasli tom zadatku," rekao je Vlajić za agenciju Beta.

Bilo bi, kako je naveo, iluzorno očekivati da rasvetle ubistvo, pogotovo mitrovička policija koja, kako je dalje rekao, ima "18 godina dugu istoriju nesposobnosti".

"Sama činjenica da je predmet prešao u Specijalno tužilaštvo ne mora da znači ništa ako se pokažu isto tako nesposobni, ili nezainteresovani kao u policiji i tužilaštvu u Mitrovici," kazao je Vlajić, dodajući da samo obaveštajni rad može da dovede do ubice.

SDP: Do danas smo bez informacija, bez odgovora od istražnih organa i Kosovske policije; otvoreno pismo međunarodnim predstavnicima 

"Do današnjeg dana mi, njegovi saradnici, nemamo nikakvu informaciju dokle se stiglo sa istragom oko ubistva, šta su za ova dva meseca uradili istražni organi, osim da su predmet zbog složenosti ustupili Specijalnom tužilaštvu Kosova. Skoro svakodnevno pokušavamo da stupimo u kontakt sa istražnim organima i Kosovskom policijom, ali ostajemo uskraćeni za odgovor. Obratili smo se i otvorenim pismom predstavnicima međunarodnih zajednica  na Kosovu sa zahtevom da u skladu sa njihovim mandatima prate rad nadležnih istražnih organa radi sprovođenja efikasnije istrage u pronalaženju izvršioca i nalogodavca  ubistva  Olivera Ivanovića" – saopštila je danas GI SDP.

Tako im, dodaju – kao njegovim saradnicima, ali i članovima porodice ostaje da "prate, apeluju i nadaju se da će se ubica jednog dana pronaći".

Ivanović ubijen pred strankom, u javnosti šture informacije o istrazi 

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara, rano ujutru, pred prostorijama svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici. U njega je ubica pucao s leđa, sa šest hitaca.

Ubica i nalogodavci do danas nisu otkriveni, a nije poznato ni to da li ima osumnjičenih. Privođenja takođe nije bilo, osim u slučaju dvojice srpskih policajaca koji su bili na terenu neposredno nakon ubistva, a koji su se teretili da su "manipulisali dokazima". Oni su u međuvremenu i pušteni iz pritvora.

U javnosti je malo informacija o toku istrage, ali je policija krajem februara objavila fotografiju automobila za koji se sumnja da je korišćen u ubistvu i pozvala građane da podele sa njima informacije o vozilu ukoliko ih poseduju.

Istragu je od Osnovnog tužilaštva u Mitrovici, prošle nedelje, zbog "složenosti slučaja" preuzelo Specijalno tužilaštvo Kosova.

Detaljnije na našoj tematskoj stranici "Ubistvo Olivera Ivanovića"

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.