Vlahiju: Abazović je u pravu – otvoreni Balkan je u najboljem interesu Kosova

Arber Vlahiju Arbër Vllahiu
FOTO: Klan Kosova

Izvor: Klan Kosova (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Analitičar, Arber Vlahiju (Arbër Vllahiu), rekao je da je tačna izjava premijera Crne Gore, Dritana Abazovića, da je „otvoreni Balkan u najboljem interesu Kosova“, jer, prema Vlahijuu, Kosovo ne može ni na trenutak da prihvati odvajanje od regionalnih i evropskih inicijativa.

„S obzirom na to da se otvoreni Balkan treba napraviti sa 6 punopravnih država, ako se sutra Bosna i Hercegovina i Crna Gora pridruže, Kosovo ne može da igra u nedogled pod svojom kartom odbijanja takvih inicijativa“, rekao je Vlahiju u Rubikonu na Klan Kosova.

Vlahiju je dalje rekao da Kurti ne želi da sarađuje sa liderima regiona, jer prema njegovim rečima, kosovski premijer smatra susedne lidere zlom Balkana.

„Mislim da je problem koji imamo u tome koliko Kurti veruje ovoj klasi, koju opisuje kao stariju generaciju u politici. Kurti ima problem da zamisli saradnju sa ljudima koje smatra zlom Balkana i njihovih zemalja“, rekao je Vlahiju.

Vlahiju je rekao i da je Kurti skoro jedini lider na Balkanu koji se protivi otvorenom Balkanu, „uprkos činjenici da drugi lideri vide koristi od ove inicijative“.

„Ne možemo ostati taoci nesposobnosti kosovskih političara da predstave i razviju razvojne politike zemlje. Kosovo ne može da ostane jedina zemlja na Balkanu, jer naši lideri nemaju pojma kako da naprave strategiju razvoja ili nemaju ideju kako da krenu napred“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.