Vladisavljević: Sporazum o diplomama od 4. aprila

Direktor Kancelarije za koordinaciju pregovora sa Prištinom, Dragan Vladisavljević, rekao je danas da bi na Dan studenata Srbije, 4. aprila, trebalo da počne primena briselskog sporazuma o diplomama.

Vladisavljević je u izjavi Tanjugu rekao da su pre nekoliko dana u Briselu sa predstavnicima Prištine dogovorili da počne implementacija sporazuma o diplomama i da to bude 4. aprila, na Dan studenata Republike Srbije.

"Dogovorena je implementacija visokoškolskih isprava i ona podrazumeva određene procedure uz sertifikaciono posredovanje  Evropske asocijacije univerziteta. Mi smo predali listu od 18 univerziteta, među kojima se nalazi Prištinski univerzitet sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici," rekao je on. 

Vladisavljević je dodao da procedura podrazumeva isti pristup za univerzitete iz Kragujevca, Beograda i Prištinski univerzitet sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici. 

"Onog trenutka kada Priština bude krenula sa procesom priznavanja diploma, tog trenutka će zvanični Beograd nastaviti sa procesom koji je primenjivan u okviru primene sporazuma o diplomama," rekao je on. 

Vladisavljević je kritikovao retoriku koju u vezi sa ovim, ali ostalim sporazumima, koristi kosovska ministarka za dijalog, Edita Tahiri, istakavši da takvi nastupi ne doprinose normalizaciji odnosa i korektnom nastavku tehničkog dijaloga koji se očekuje. 

Rešavanje pitanja diploma od izuzetne je važnosti, jer se najviše tiče srpskog stanovništva na Kosovu kojem je priznanje diploma neophodno za zaposlenje u kosovskim institucijama.

Na Prištinskom univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici studira oko 11.000 studenata, a student prorektor, Nemanja Biševac, kaže za Tanjug da za studente koji dolaze iz Srbije i nemaju nameru da se ovde zadrže, priznavanje diploma u suštini ne znači mnogo. 

"Međutim, velika je stvar priznavanje diploma za studente koji žive na Kosovu i Metohiji, naročito za one koji žive u enklavama i prinuđeni su da rade u nekim od kosovskih institucija. Za nas na Severu Kosova koji nemamo namere da radimo u kosovskim institucijama ništa ne znači, ali nikad se ne zna gde će nas život odneti," rekao je Biševac. 

Sprovođenjem Sporazuma o diplomama iz 2011. trebalo bi da bude omogućeno korišćenje diploma svih akreditovanih ustanova na teritoriji Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju, za profesionalne i akademske svrhe. 

Na srpskoj listi je 18 univerziteta, među kojima je i Univerzitet u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Tanjug

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.