Vladika Joanikije: Molitvenik

FOTO: Mitropolija crnogorsko-primorska

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije (Mićović) ući će u crkvenu i državnu istoriju Crne Gore kao prvi srpski vladika koji je uhapšen u 21. veku u ovoj bivšoj jugoslovenskoj republici.

Time je on i pre sudske odluke da li će se njegov trodnevni pritvor sa osam nikšićkih sveštenika u gradskoj policijskoj stanici produžiti u zatvoru Spuž ili uhapšenima dozvoliti da se brane sa slobode, već stekao status prve političke „žrtve“ virusa korona u SPC.

Hapšenja u Nikšiću mnogi doživljavaju kao „poziv vlasti na građanski rat“ u već užarenoj CG atmosferi posle usvajanja spornog Zakona o verskim slobodama krajem prošlog decembra u kojoj je vladika Joanikije bio glas razuma i smirivanja narodnog bunta.

Iako Crkva zvanično nije bila organizator Svetovasilijevske litije 12. maja u Nikšiću, već sledećeg jutra, pre prvih petlova, vladici i sveštenicima je izrečena mera pritvora od 72 sata.

Oni se terete za „krivično delo nepostupanja po zdravstvenim propisima za suzbijanje virusa korona“, što je u većem delu javnosti shvaćeno kao novi progon Crkve u CG.

Vladika Joanikije (1959) rodom je iz Velimlja, gde je završio osnovnu školu. Posle gimnazije u Nikšiću, u Beogradu je studirao filozofiju na Filozofskom fakultetu BU i Bogoslovski fakultet SPC.

Njegov monaški put započet pre tri decenije u Ćelijama Piperskim vodio ga je od manastira Savina kod Herceg Novog i Cetinjskog manastira do mesta v. d. rektora Cetinjske bogoslovije, gde ga je 1999. zatekao izbor za vikara Mitropolije crnogorsko-primorske u zvanju episkopa budimljanskog.

Sabor SPC je 2001, obnovom Eparhije budimljansko-nikšićke koju je Sveti Sava osnovao 1220, vladiku Joanikija izabrao najpre za njenog administratora, a potom 2002. i episkopa. Smatra se da je njegovom zaslugom u ovoj eparhiji obnovljeno i sagrađeno više od 60 crkava i manastira, vraćen monaški život, pokrenuti eparhijski list „Sveviđe“ i izdavačka delatnost.

Osim što se bavi bogoslovljem, istorijom SPC i književnošću, vladika Joanikije je 20. godišnjicu episkopske službe 2019. obeležio knjigom „Svjetlost svijetli u tami“.

U crkvenim krugovima poznat je kao tih, staložen čovek i molitvenik, koga bi mnogi u SPC rado videli na njenom čelu. Važi za episkopa koji brani svoje mišljenje i pred najvišim crkvenim autoritetima, kao i pred državnim vlastima.

Politički i crkveni izvori spekulišu da je zimus glat odbio poziv Beograda da bude „domaćin“ Vučićeve božićne posete CG, koja je ostala neostvarena.

Pre toga bio je na meti snajperista, čiji je cilj navodno bio biznismen i dobrotvor SPC Miodrag Daka Davidović. Zbog puta u Ukrajinu tokom marta i aprila proveo je 28 dana u propisanom kućnom „korona“ karantinu.

Njegova braća arhijereji tvrde da je vladika Joanikije „duhovni gorostas kome teško da išta može nauditi, niti ga savladati, a kamoli polomiti“.

Danas

KoSSev: A danas su se video porukom oglasili i uhapšeni sveštenici Nikšića, zajedno sa vladikom Joanikijem sa još jednim objašnjenjem događaja od 12. maja, ali i sa pozivom crnogorskim vlastima da se okupe radi „svetinje života, dobra i da se sa poštovanjem odnose prema svim ljudima“.

Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću predalo je Osnovnom sudu optužni predlog protiv vladike Joanikija i sveštenika Eparhije budimljansko-nikšićke zato što su 12. maja u tom gradu postupali suprotno naredbama Ministarstva zdravlja – okupili se na Trgu Šaka Petrovića i učestvovali u litiji zajedno sa građanima.

Кako je na konferenciji za medije juče saopštio Stevo Šekarić, rukovodilac ODT-a u Nikšiću, njima se na teret stavlja krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti, za koje je predviđena novčana ili kazna do jedne godine zatvora. Tužilaštvo, kako je naveo, nije stavilo predlog za određivanje pritvora za sveštenike jer za to “nema zakonskog osnova s obzirom na to da je podignut optužni predlog”.

Takođe u Beranama je u vreme objavljivanje ove vesti okupljen veći broj građana koji upravo očekuju dolazak vladike Joankija, a više učesnika i uživo prenosi  atmosferu

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.