Vlada traži sednicu SB UN zbog kosovskih snaga

Izvor: (tekst originalno preuzet) RTS

Zbog namere kosovskih vlasti da formiraju oružane snage, Vlada Srbije zatražila hitnu sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.
 
Vlada Srbije zatražiće održavanje sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija zbog najave formiranja oružanih snaga Kosova i pogoršanja bezbednosno-političke situacije na KiM, kaže ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin.
 
Vulin je na konferenciji za medije istakao da je Vlada duboko zabrinuta zbog pogoršanja bezbednosno-političke situacije na Kosovu i Metohiji, počevši od kamenovanja srpskih hodočasnika u Đakovici, pa do zabrane ulaska građana Srbije na Kosovo, za šta, kako je kazao, još nigde nismo mogli da čujemo jasnu i određenu osudu ovakvih skandaloznih i vandalskih dešavanja.
 
Vulin smatra da najava prelaska kosovskih bezbednosnih snaga u kosovku vojsku mora da zabrine čitavu međunarodnu zajednicu.
 
"To je neprihvatljivo i protivno rezoluciji 1244, u kojoj se jasno kaže da ne može da postoji vojska na prostoru Kosova i Metohije. To je teritorija pod upravom UN i može da postoji samo jedna oružana sila, a to je Kfor", poručio je Vulin.
 
Istakao je da Vlada Srbije traži hitnu sednicu Saveta bezednosti na temu poštovanja Rezolucije 1244 i najnovijih dešavanja na Kosovu i Metohiji.
 
Nasilje, prema njegovim rečima, kao da je postalo svakodnevnica na Kosovu i Metohiji, usmerena je prema Srbima.
 
S tim u vezi je pomenuo i hapšenje u Štrpcu, zadržavanje Srba u pritvoru i pored pismenih garancija vlade Srbije, zabrana ulaska ministara vlade Srbije na prostor Kosova i Metohije i jučerašnja neshvatljiva, nemoguća za opravdati, zabrana ulaska predstvanicima DSS.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.