Severnjaci odbijaju simbole Kosova u opštinskim statutima

Izvor: (tekst na srpskom originalno preuzet) RTK 2

Pre osnivanja Asocijacije opštine sa većinskim srpskim stanovništvom treba da usvoje statut. Srbi koji čine većinu na severu insistiraju da i statut opština bude neutralan prema statusu Kosova. Očekuje se da rešenje za ovaj problem daju Priština i Beograd na jednom od narednih sastanaka.

Iako su počeli sa radom na nacrtu koji im je poslalo ministarstvo za lokalnu samoupravu, ni jedna od četiri opštine na severu nije usvojila statut opštine iako je ostalo manje od nedelju dana do isteka zakonskog roka. Srbi koji čine većinu na severu insistiraju da i statut opština bude neutralan prema statusu Kosova. 

Očekuje se da rešenje za ovaj problem daju Priština i Beograd na jednom od narednih sastanaka.

Izgleda da je i usvajanje statuta podjednako značajan problem kao i inauguracija i izbor predsednika opština na severu, pošto Srbi koji čine većinu na severu insistiraju da i statut opštine bude neutralan prema statusu, bez državnih simbola Kosova. 

Iako su počeli rad na nacrtu koji im je poslalo Ministarstvo za lokalnu samoupravu, ni jedna od ovih opština do sada nije završila taj proces. A 11. mart je krajnji zakonski rok do kada ove opštine treba da usvoje svoje statute. 

Radi olakšavanja ovog procesa Ministarstvo za lokalnu samoupravu je uputilo opštinskim zvaničnicima model statuta.

Zvaničnici ovog ministarstva su izjavili za list "Koha ditore" da su opštine Leposavić, Severna Mitrovica, Zvečan i Zubin Potok počele sa izradom statuta opština u skladu sa zakonom o lokalnoj samoupravi. Ali nisu preneli dokle se stiglo. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.