Vlada Srbije uspostavila kontakt centar „Covid-19“

FOTO: KoSSev

Vlada Srbije je uspostavila jedinstveni kontakt centar „Covid-19“ na broju telefona 19819, gde građani mogu da dobiju savete i preporuke stručnjaka i kontaktiraju nadležne stručne službe.

Vlada je saopštila da je radno vreme operatora u tom centru svaki dan od 8 do 22 sata, a informacije u vezi s virusom su dostupne neprekidno, 24 sata.

Pozivanje tog kontakt centra je besplatno za korisnike svih mreža, bilo da se radi o fiksnim ili mobilnim operatorima.

Vlada je uspostavila i jedinstveni kontakt centar za pomoć starim osobama, telefon broj 19920.

Pozivanjem tog broja, građani se mogu obratiti za pomoć za nabavku namirnica, lekova i drugog u gradskim i opštinskim centrima u kojima se angažuju volonteri.

Pozivanje tog broja je besplatno za korisnike svih mreža.

Za prijavljivanje volontera Vlada je uspostavila nacionalnu platformu www.budivolonter.gov.rs.

To mogu biti svi koji ne spadaju u rizičnu grupu, a žele da pomognu, mogu se prijaviti popunjavanjem prijave na tom sajtu ili besplatnim pozivanjem kontakt centra „Covid-19“ na broj 19819 svaki dan od 8 do 22 sata.

Sve prijave će se proveravati, sa ciljem da se spreči i najmanja zloupotreba.

Kada nadležne službe odobre takvu prijavu, volontere će kontaktirati gradski i opštinski centri sa uputstvima i zadacima.

Platforma je realizovana uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Kontakt centar za republičke inspekcije radi od utorka. Građani i privreda tu mogu da prijave nezakonito podizanje cena životnih namirnica, lekova, medicinskih sredstava i zaštitne opreme na broj 011/6350-322 ili putem sajta inspektor.gov.rs.

Operatori su na raspolaganju od 9 do 16 časova, a van radnog vremena moguće je ostaviti prijavu kao govornu poruku.

Taj kontakt centar pokrenula je Vlada Srbije u saradnji s Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave, Kancelarijom za IT i eUpravu, NALED-om i Jedinicom za podršku Koordinacionoj komisiji za inspekcijski nadzor, a uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj.

N1

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.