Vlada Srbije usvojila Uredbu kojom će biti omogućena vantelesna oplodnja za žene do 45 godina

Bebe beba
FOTO: KoSSev

16.26 – U međuvremenu, kako javlja N1, Vlada Srbije je i usvojila Uredbu o planu zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja u Republici Srbiji za 2022. godinu, kojom će biti omogućena vantelesna oplodnja ženama starosti do 45 godina, umesto do 43, kao što je bilo do sada.

Ovom odlukom Vlada je omogućila većem broju žena, u bračnoj ili vanbračnoj zajednici, da putem veštačke oplodnje finansirane iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, dobiju prvo ili drugo dete do 45 godine starosti.

Vlada Srbije će doneti odluku da se vantelesna oplodnja prihvata za žene do 45 godina starosti, rekao je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

„To je vrlo važna vest za žene u našoj zemlji“, rekao je on, dodajući da taj zahvat košta 260.000 dinara po jednom pokušaju.

Ta odluka će biti usvojena danas na sednici Vlade, naveo je juče Vučić za TV Pink, prenosi Nova.rs.

Doneli smo tu odluku zato što mislimo da je to veoma važno, ponovio je on.

Podsetimo, iako je Republički fond za zdravstveno osiguranje doneo odluku i podigao starosnu granicu za vantelesnu oplodnju na 45 godina života u odnosu na dosadašnje 43, odluka još uvek nije stupila na snagu.

To je bio razlog zbog kog je 44-godišnja Jadranka Sekerić podnela zahtev Vladi Srbije, predsedniku Srbije i nadležnom ministarstvu da hitno stave na snagu novi Pravilnik RFZO, piše N1.

Predsednica udruženja „Šansa za roditeljstvo“, Dragana Krstić, rekla je gostujući u Novom danu N1 da je, nakon što je Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) još martu povećao starosnu granicu za vantelesnu oplodnju o trošku fonda sa 43 na 45 godina, to bila povoljna vest za mnogo parova, koja je donela mnogo nade, ali da se ništa zvanično nije desilo.

„Svakodnevno nas pozivaju žene, čekaju samo da se brojka pomeri. Pisali smo RFZO i Ministarstvu zdravlja, ni mi ne znamo zašto je zapelo, nadam se da će se to usvojiti, ogroman je broj ljudi koji to čeka“, navela je Krstić.

Jadranka Sekerić, buduća mama koja je od Vlade traži niz novih izmena pravilnika, kaže da je to za nju bila ogromna šansa i dodaje da je cela priča stvar retorike.

„Ako RFZO izađe i kaže u pripremi je, znači da imamo nadu. Oni su izašli sa stanjem da je odluka doneta. RFZO to ne radi sam, radi sa komisijom, oni su izašli sa vešću da je odluka doneta, a da bi bila stavljena na snagu, mora da se objavi u Službenom glasniku. Da li su oni mogli to da urade, ne da verujem, nego znam da jesu“, kazala je Sekerić.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.