Vlada Srbije: Sprečen prijem Kosova u SCO. Priština: Ostvarili smo prava i obaveze kao i ostali članovi

Na danas završenoj sednici Saveta Svetske carinske organizacije u Briselu sprečen je prijem Kosova u tu organizaciju – saopštila je Vlada Srbije. „Status samoproglašenog Kosova u toj organizaciji ostaje sporan i zamrznut,“ navode. „Uprkos naporima Srbije da spreči učešće Kosova, naša delegacija je ostvarila svoja prava i obaveze, kao i svi ostali članovi“ – poručuju, međutim, iz Prištine.

Iz Vlade Srbije preneli su i detalje sa sastanka:

„Rasprava o ovoj tački dnevnog reda (prijemu Kosova) pokazala je da u SCO organizaciji postoje suprotstavljena mišljenja o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova, a Srbija je dobila energičnu podršku od velikog broja delegata. U korist pozicije Srbije na zasedanju su govorili predstavnici Rusije, Kine, Indije, Brazila, Argentine, Kipra, Slovačke, Belorusije, Gruzije, Čilea, Azerbejdžana, Kube i Indonezije, a u vidu pisanih nota podrška je stigla od Konga, Sirije, Angole, Kambodže, Kirgizije, Sijera Leonea i Šri Lanke.“

Podsećaju da je Savet SCO uspostavio Radnu grupu za pitanja u vezi sa pristupanjem toj organizaciji, koja će se, između ostalog, baviti i pitanjem Kosova.

„Do daljeg važe odluke Saveta SCO donete u julu i decembru 2017., kojim se zamrzava status ‘Kosova’, sprečava punopravno učešće u radu i glasanje predstavnika Privremenih institucija samouprave u Prištini do izveštaja Radne grupe i eventualne nove odluke Saveta SCO o tome,“ dodaju iz Vlade Srbije.

Navode i da se prvi predlozi Radne grupe očekuju na narednoj sednici – sredinom sledeće godine.

Dodaju da zbog „podeljenosti“ po pitanju Kosova treću godinu zaredom u SCO nisu usvojeni zapisnici u kojima se „samoproglašeno Kosovo pominje kao ‘potpisnik instrumenata o pristupanju'“.

Iz Prištine drugačije informacije. Šef kosovske diplomatije Bedžet Pacoli oglasio se na svom Fejsbuk nalogu tokom trajanja sastanka SCO.

Pročitajte još:

Vlada Srbije: O Kosovu u Svetskoj carinskoj organizaciji naredne godine, status i dalje sporana

MSP Srbije: Suspendovano članstvo Kosova u Svetskoj carinskoj organizaciji. Priština demantuje

Kosovo primljeno u Svetsku carinsku organizaciju

„Kosovo učestvuje kao punopravni i ravnopravni član Svetske carinske organizacije u Briselu na sastanku odbora SCO-a. Uprkos naporima Srbije da spreči učešće Kosova, naša delegacija je ostvarila svoja prava i obaveze, kao i svi ostali članovi. Čestitam izbor generalnog sekretara Kunio Mikurija iz Japana i predsedavajućeg Saveta Enrikea Kenona iz Urugvaja. Naši napori nikada neće prestati da Kosovo postane punopravni i ravnopravni član međunarodne zajednice,“ naveo je.

Podsetimo, zvanična Priština saopštila je početkom 2017. da je Kosovo primljeno u SCO, da bi u julu iste godine srpski MSP saopštio je da je pitanje članstva Kosova „suspendovano do daljnjeg“. Iz Prištine su demantovali potom ovu vest, a kao dokaz naveli su zahtev za isplatu u vezi sa članstvom, a na kojem se nalazilo i Kosovo.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.