Vlada raspoređuje prvi deo energetskih subvencija obećanih u februaru

Ilustracija/FOTO: Čitaoci KoSSev portala

Izvor: Kallxo (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Vlada Kosova juče je izdvojila 41 milion evra kao prvi deo subvencije od 90 miliona evra za struju, obećane u februaru.

„Vlada je izdvojila budžetska sredstva za realizaciju mere 3.7 Paketa za privredni oporavak – Podrška u prevazilaženju energetske krize, kao i dala saglasnost na odluku u vezi sa prethodnom obavezom Vlade da subvencioniše potrošačke tarife, u iznosu od 41 milion evra“, navodi se u saopštenju vlade.

Ministarstvo privrede je u saopštenju navelo da je ova raspodela za period februar-jul 2022. godine.

„Ovaj iznos je deo angažovanja od 90 miliona evra koje je Vlada Kosova izdvojila u februaru ove godine kao rezultat vanredne revizije tarifa električne energije od strane Kancelarije regulatora energije, kako bi se ublažio uticaj povećanja tarifa potrošačima. U međuvremenu, od sume od 10 miliona evra dodeljenih KEK-u za subvencionisanje električne energije u januaru 2022. godine, ukupno je potrošeno oko 3 miliona evra”, navodi se u saopštenju ME.

Vlada Kosova je u februaru donela odluku da će biti izdvojeno 90 miliona evra, uzimajući u obzir enormno povećanje cena uvoza, a samim tim i energetsku krizu u kojoj se zemlja nalazi.

Dok se mnoge evropske zemlje suočavaju sa energetskom krizom zbog visokih cena, Ministarstvo ekonomije na Kosovu je pre nekoliko dana saopštilo da su trenutno dva bloka elektrane „Kosova A“ i jedan blok elektrane „Kosova B“ u funkciji, dok je u TC B2 u remontu, čiji se završetak očekuje 26. avgusta.

Prema podacima Ministarstva privrede, cena uvoza električne energije na mađarskoj berzi trenutno iznosi 430 evra po MgW/h, dok se u zimskoj sezoni očekuje povećanje.

Kancelarija energetskog regulatora saopštila je da je 19. jula snabdevač električnom energijom – KESCO, podneo zvaničan zahtev za vanredno preispitivanje tarifa, tražeći udvostručenje tarifa za energiju.

Nakon neprihvatanja subvencije koju je Vlada obećala u februaru ove godine, Kosovska kompanija za snabdevanje električnom energijom – KESCO je zatražila povećanje cene električne energije. KESCO je predložio udvostručenje cene struje.

Predlog KESCO-a je da za kućne potrošače, za blok od 0 do 800 kilovata, visoka tarifa bude 12,68 centi po kilovatu, a niska tarifa 5,43 centa po kilovatu.

Ali ako se prekorači 800 kilovata mesečno, za kilovate potrošene na ovom bloku, KESCO je predložio da visoka tarifa bude 23,53 centa, a niska 11,09 centi po kilovatu.

Prema energentskim tarifama koje su stupile na snagu 9. februara, Kancelarija regulatora energije odlučila je da niska tarifa za potrošače koji potroše manje od 800 kilovata iznosi 2,89 centi (bez PDV) u niskoj ili noćnoj tarifi, dok je 6,75 centi (bez PDV-a) po visokoj ili dnevnoj tarifi.

Što se tiče potrošenih kilovata iznad bloka od 800 kilovata, potrošači će visoku ili dnevnu tarifu plaćati 12,5 centi, dok će nisku ili noćnu tarifu plaćati 5,9 centi.

Nekoliko dana nakon ovog zahteva, KEDS je 14. avgusta saopštio da više nema finansijskih sredstava da energiju kupuje u inostranstvu.

„KEDS i KESCO više nemaju finansijska sredstva da nominuju energiju osim one koju proizvode lokalni proizvođači. Do ove situacije je došlo zbog enormnih cena koje postoje na međunarodnim tržištima i nepokrivenosti troškova sistema. Ovo je dovelo do ozbiljne finansijske situacije za KOSTT, kojem ENTSO više ne dozvoljava odstupanja. To znači da je svaka potražnja za domaćom proizvodnjom ograničena na nemogućnost da se pokrije uvozom“, navodi se u saopštenju.

KEDS je najavio da će od 15. avgusta početi restrikcije energije zbog nemogućnosti kupovine energije iz inostranstva.

Vlada Kosova je u decembru prošle godine dodelila Energetskoj korporaciji Kosova 20 miliona evra za podršku prevazilaženju energetske krize u zemlji. Ova alokacija sredstava izvršena je kroz Paket za ekonomski preporod, gde je dodata mera 3.7, koja sadrži podršku u prevazilaženju energetske krize, koja će se koristiti za subvencionisanje uvoza električne energije.

Kroz isti paket Vlada je u januaru izdvojila i 10 miliona evra.

Kosovo je prošle zime platilo preko 200 miliona evra za uvoz električne energije zbog energetske krize i neproizvodnje odgovarajuće količine energije od strane KEK-a.

Evropu je već nekoliko nedelja zahvatila energetska kriza zbog poskupljenja gasa i drugih faktora.

Energetska kriza u Evropi zahvatila je i zemlje zapadnog Balkana. Mnoge zemlje su već proglasile energetsku krizu, uključujući i Kosovo.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.