Vlada Kosova usvojila platformu za "završnu fazu dijaloga sa Srbijom", Haradinaj: Ultimatum je pao

Vlada Kosova usvojila je platformu za "završnu fazu dijaloga Kosova sa Srbijom", saopšteno je iz ove vlade. Platforma ima tri cilja – priznanje Kosova, učlanjenje u Ujedinjene nacije i definisanje odnosa sa Evropskom unijom i NATO-om, naveo je deo detalja potpredsednik kosovske vlade, Enver Hodžaj, prenosi Koha. "Situacija se promenila. Kosovo je na putu izrade Statuta Asocijacije. Ultimatum je pao," ovako je Ramuš Haradinaj prokomentarisao najavu Srpske liste od pre tri nedelje o mogućnosti da će Srbi samostalno formirati ZSO.

Iz vlade u Prištini navode i da usvojena platforma "pruža transparentan i inkluzivan proces", te da "ima za cilj da bude jedinstven stav" kosovskih institucija u vezi sa dijalogom.

Dokument će da proslede na razmatranje i usvajanje u Skupštinu Kosova, a biće obavešten i kosovski predsednik, dodaju. 

Kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, održao je i konferenciju za štampu. 

"Došlo je vreme da vlada predloži skupštini platformu za dijalog, koju će da odobre poslanici kao rezoluciju. Uključuje nekoliko tačaka koje ne pružaju Kosovu samo siguran i transparentan proces, već i sveobuhvatan proces za čitav politički spektar" – kazao je on, prenosi Klan Kosova.

On je komentarisao i rok Srpske liste za formiranje ZSO koji ističe sutra. 

ZSO će da bude formirana na osnovu odluke Ustavnog suda i, kako dodaje, ultimatuma Srpske liste, ukoliko postoje konkretni koraci Vlade Kosova, neće imati nikakvog efekta.

"Situacija se promenila. Kosovo je na putu izrade Statuta Asocijacije. Ultimatum je pao," kazao je dalje Haradinaj, prenosi RTK. 

Platforma se prethodno najavljivala za sredinu oktobra prošle godine. Haradinaj je tada rekao da Kosovo još uvek nije razjasnilo svoju ulogu u dosadašnjem dijalogu, kao ni to šta želi: "Moramo da rasčistimo šta želimo, a ne da neko dođe u parlament i da nas iznenadi sporazumom. To je rizik, a ja to ne želim da radim."

Sebe tada ipak nije video u dijalogu, jer "teško da ima više uloga", dok ima "puno posla kući". Iz Prištine je zahtevano da se u dijalog uključe SAD, dok je srpska strana, prema rečima Predsednika Srbije Aleksandra Vučića – dobila potvrdu da je Ruska federacija, ukoliko bude pokušaja da se proširi format dijaloga i u njega uključe SAD, spremna da se uključi u ovaj dijalog.

Istovremeno sa usvajanjem platforme u Prištini, u Zvečanu se, sa druge strane, očekuje sastanak političkih predstavnika Srba sa Upravljačkim timom za pisanje statuta ZSO. Ovaj tim "reaktivirali" su predsednik i premijer Kosova početkom ovog meseca. Vladajuća Srpska lista, rukovodstva deset opština sa srpskom većinom, uz zvaničnike Kancelarije za KiM prethodno su za sutra najavili formiranje ZSO, dajući ultimatum Prištini.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.