Vlada Kosova usvojila novi zakon o Trepči: 80% vlasništvo Kosova, Srbi napustili sednicu

Vlada Kosova usvojila je pre nešto više od pola sata Nacrt zakona o Trepči, kojim se, kako prenose prištinski mediji, predlaže da 80 odsto ovog preduzeća bude vlasništvo kosovske vlade, a 20 odsto zaposlenih. Usvajanju su se suprotstavili predstavnici Srba u kosovskoj vladi – zamenik kosovskog premijera, Branimir Stojanović i ministri Ljubomir Marić i Dalibor Jevtić. Kako ističu, Srbi nisu učestvovali u izradi zakona, a suprotstaviće se i njegovom usvajanju na sednici skupštine koja je najavljena za petak. U međuvremenu, najavljen je i protest zaposlenih u Trepči na Severu danas u 14 časova, međutim, još uvek bez bilo kakve zvanične potvrde.

Mustafa: Trepča je imovina Kosova

"Želimo da ovim zakonom otvorimo budućnost za Trepču, a ne prošlost," rekao je kosovski premijer, Isa Mustafa, na tek završenoj sednici, dodajući da je "imovina Trepče – imovina Kosova", te da je Trepča "sinonim za Kosovo".

Staviljeci: Najveći deo Trepče vlasništvo vlade Kosova

Šta se predlaže novim zakonom, objasnio je ministar za ekonomski razvoj, Bljerand Staviljeci, koji je i predvodio posebnu komisiju kosovske vlade za izradu ovog zakona. 

Mi treba da koristimo sva sredstva i u Srbiji, Češkoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori

"Mi treba da koristimo sva sredstva u Srbiji, Češkoj, Bosni i Crnoj Gori, a vlada treba da preuzme odgovornost da sva ova sredstva budu iskorišćena. Povećanjem stepena finalizacije, interes za zemlju biće višestruki, povećaće količinu izvoza i otvaranje novih radnih mesta," kazao je direktor Trepče u Južnoj Mitrovici, Ahmet Tmava, u sinoćnoj emisiji "Kljan Kosova", izrazivši uverenje da će zakon o Trepči stupiti na snagu.

Kako je istakao, prenosi "Kljan", predlaže se da najveći deo vlasništva Trepče – 80% bude vlasništvo kosovske vlade, a 20 odsto vlasništvo zaposlenih u ovoj kompaniji.

On je dodao i da se "proces ne završava" usvajanjem zakona, te da bi ga trebalo zaokružiti izradom strategije razvoja.

"Trebalo bi da se izradi strategija razvoja. Trepči dajemo oblik akcionarskog društva koje ima definisane poslove," istakao je on, dodajući i da je "važno učešće privatnog sektora".

Srbi protiv: Nismo učestvovali u izradi, kontradiktorne tačke zakona, glasaćemo protiv i na sednici Skupštine

Međutim, usvajanju zakona usprotivili su se predstavnici Srba u vladi – Branimir Stojanović, Ljubomir Marić i Dalibor Jevtić, koji su glasali protiv, a nakon što je nacrt zakona usvojen, i napustili sednicu.

Potpredsednik kosovske vlade, Branimir Stojanović, istakao je da je ovaj zakon "rezultat političkog procesa", a da Srbi nisu učestvovali u njegovoj izradi i da je tema Trepče politička, a ne ekonomska.

On je, istovremeno "izrazio zabrinutost za Srba zaposlene u Trepči na severu, poručivši da će se oni kao predstavnici Srba, ukoliko se njihovi zahtevi ignorišu, usprotiviti i u Skupštini Kosova, te da se razgovori o tome vode i unutra liste "Srpska".

I kosovski ministar za administraciju lokalne samouprave, Ljubomir Marić, naveo je da je Nacrt zakona o Trepči neprihvatljiv za Srbe, jer oni nisu učestvovali u njegovoj izradi.

Istakao je i da, dodaje prištinski "Kljan", tekst nacrta zakona sadrži kontradiktorne tačke i da su istovremeno kosovski Srbi isključeni iz razvoja Trepče, dodajući da je pitanje Trepče važno za Srbe, jer je na Severu KiM-a 3.000 zaposlenih u ovom kombinatu.

On se protivio i načinu na koji je raspodeljeno vlasništvo nad kombinatom.

Rešenje bi trebali da se zatraži u okviru postojeće strukture, naveo je on.

Ministar za povratak i zajednice Dalibor Jevtić rekao je da je bitno da i na severu i jugu Kosova postoji potreba da se svi procesi odvijaju u smeru stabilizacije zajednica, te da se ovim predlogom zakona to ne postiže.

Ističe i da usvajanje ovog zakona nije proceduralno ispravno.

"Neobično je da se u dnevni red sednice uvrsti pitanje koje prethodno nije prošlo sednicu vlade," kazao je on.

Đurić: Preduzimamo i političke mere, pokušavamo da taj proces završimo i podstaknemo razgovor

Ranije danas, pred usvajanje ovog zakona, oglasio se i direktor, Kancelarije za KiM, Marko Đurić, koji je ocenio da se radi o "ozbiljnom napadu na interese Srba", a koji preti da izazove širu destabilizaciju", podsećajući da se više rudnih ležišta nalazi ispod centralne Srbije. 

Istakao je i da se radi o "grubom kršenju Centralnoevropskog ugovora o slobodnoj trgovini (CEFTA) i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP)" i da se nada da će usvajanje i biti zaustavljeno, a da će, ukoliko to ne bude učinjeno, Beograd preduzeti pravne i političke mere, te da će zaštiti Trepču na "svaki način":

"Preduzimamo i političke mere, pokušavamo da taj proces završimo i podstaknemo razgovor."

Naglasio je i da je Trepča imovina kompanija iz centralne Srbije i stranih kompanija koje su deoničari, a da problem ne predstavljaju samo uložena sredstva, već i sudbina više od 3.000 zaposlenih u ovom kombinatu na Severu KiM-a.  

"Vlada će u svakom slučaju zaštititi i njihove interese i neće dozvoliti da bilo ko ostane na ulici," poručio je Đurić.

Komisija za izradu zakona formirana sredinom marta

Na nacrtu zakona radila je posebna komisija, koju je Vlada Kosova formirala 15. marta. Komisija ima 16 članova, među kojima su i dvojica Srba, Ranko Đokić i Ljubomir Marić, objavila je tada kosovska vlada. Međutim, tri srpska ministra glasala su protiv prilikom formiranja ove komisije. U međuvremenu je kosovska vlada nastavila sa svojim radom po pitanju ovog zakona, te je Kosovska agencija za privatizaciju prošlog meseca potpisala ugovor sa nemačkom kompanijom HPC u konzorcijumu sa kompanijom "Ernst & Young" – za sprovođenje studije izvodljivosti Trepče, po ceni od 598.920 evra. 

Iako su beogradski zvaničnici isticali da je "prava adresa za razgovor o Trepči " Beograd, a "mesto za rešavanje spornih pitanja o imovini pregovarački sto", kosovski pregovarači, međutim, do sada su odbijali da pregovaraju o Trepči, ističući da se "o imovini Kosova neće pregovarati".

I sam premijer Srbije Aleksandar Vučić je tokom poslednje posete KiM-u početkom aprila, kada je istovremeno posetio flotaciju u Leposaviću – istakao da se "pribojava" pokušaja kosovske strane da se izglasa poseban zakon kojim bi "Trepču pretvorili u javnu svojinu tzv. Republike Kosovo", ali i da će beogradska delegacija insistirati u Briselu da im se „jasno stavi do znanja da Srbija ne da neće u tome da učestvuje, već da to neće da dopusti", da se „zna ko je gradio“ flotaciju u Leposaviću, i Crnac i Belo brdo i „ko u njima radi“, te da će Vlada Srbije sa rukovodstvom Trepče – sačuvati Trepču, i ulagati u nju.

Sednica na kojoj će se glasati o nacrtu zakona zakazana je za petak, u 15 časova. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.