Vlada Kosova usvojila Inicijativu za učlanjenje u INTERPOL, Hiseni lobira u SAD-u

Vlada Kosova u tehničkom mandatu usvojila je na današnjoj sednici Inicijativu za članstvo Kosova u INTERPOL-u. Ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj je i ovog puta istakao da je Priština "preduzela sve mere kako bi dobili podršku" država članica za ovo članstvo. Istovremeno, kosovski zvaničnici nastavljaju sa lobiranjem – ministar unutrašnjih poslova, Skender Hiseni, od juče boravi u Sjedinjenim Američkim Državama, sastajući se sa ambasadorima u Ujedinjenim nacijama.

"Ove godine, mislim da su šanse veoma dobre, radi se, postoji i podrška. Zbog toga, podržavam ovu inicijativu i zajedno radimo svoj posao, druge institucije rade, tako da u septembru ove godine zaključimo ovo članstvo sa pozitivnim rezultatom," rekao je na današnjoj sednici kosovski premijer tehničke vlade, Isa Mustafa. 

Preduzeli smo sve neophodne mere kako bi obezbedili podršku zemalja članica, njih 190, rekao je, sa druge strane, Hodžaj, dodajući: 

"Postoje mnoge države koje nisu priznale Kosovo, ali su pokazale spremnost da podrže članstvo."

Hiseni lobira u SAD-u

Današnjoj sednici Vlade Kosova nije prisustvovao ministar unutrašnjih poslova Kosova, Skender Hiseni. On u SAD-u lobira za ovo učlanjenje Kosova.

Sastao se sa ambasadorima Urugvaja, Etiopije i Senegala u Ujedinjenim nacijama. 

"Na svim sastancima do sada, pokazana je velika spremnost da se da podrška članstvu Kosova u INTERPOL-u," navode iz Hisenijevog ministarstva. 

O članstvu Kosova u Interpolu raspravljaće se u septembru, na Generalnoj skupštini ove organizacije. Kosovski zvaničnici u više navrata su izjavljivali da imaju dovoljan broj glasova za učlanjenje. 

Ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, sa druge strane, navodi da je "situacija sa prijemom Kosova u Interpol je komplikovanija od prijema u UNESCO".

"Osim Kosova, prijavila se i Palestina i Solomonska ostrva – kako reći glasajte za Palestinu, ali ne i za Kosovo?" naveo je Dačić.

Iako je zahtev za članstvo podnet 2016., Kosovo za učlanjenje aktivno lobira od 2015. O tome čitajte na našoj tematskoj stranici "Lobiranje kosovske diplomatije".

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.