Vlada Kosova protiv srpskog filma: "Versko i kulturno nasleđe pripada državi Kosovo, ne može da se otuđi"

Nakon što je u petak  u Srpskom kulturnom centru u Parizu prikazan film Borisa Malagurskog "Kosovo – momenat u civilizaciji", uz podršku Kancelarije za Kosovo i Metohiju, danas je reagovala kosovska vlada oštrim saopštenjem, nazvavši film "niskim i rasističkim", "sa uvredljivim sadržajem za Kosovo" i tumačeći film koji kritikuje kao "dokumentarni film Vlade Srbije protiv članstva Kosova u UNESCO". Samu kampanju Srbije nazvali su "spornom" i  "konstantnim zalaganjem za omalovažavanje države Kosovo". "Prezentacija kulturnog nasleđa na Kosovu kao deo nasleđa Srbije ima za cilj prisvajanje kulturnog i verskog nasleđa Kosova i njeno transformisanje. Verski i kulturni objekti na Kosovu su deo nasleđa zemlje i oni se ne mogu otuđiti. Oni pripadaju državi Kosovo, njenim građanima bez razlike, čuvani su i zaštićeni zakonima i Ustavom Kosova. Za imovinu Kosova su odgovorni građani Kosova i njene institucije," navodi kosovska vlada u saopštenju. U Vladi Kosova se trenutno nalaze tri srpska ministra Srpske liste. U nastavku pročitajte saopštenje kosovske vlade u celosti:

"Vlada Republike Kosovo dokumentarni film Vlade Srbije protiv članstva Kosova u UNESCO smatra niskim, rasističkim i bez presedana.

Prikazivanje  dokumentarnog filma pred ambasadorima zemalja članica UNESCO-a sa uvredljivim sadržajem za Kosovo, u okviru sporne  kampanje protiv članstva u ovu važnu međunarodnu organizaciju, konstantno je zalaganje za omalovažavanje države Kosovo.

21:00 – U međuvremenu, na snažne kritike iz Prištine, reagovao je i Marko Đurić, rečima: "Ovo je prvo veliko priznanje za dokumentarni film 'Kosovo-momenat u civilizaciji'". O tome čitajte u POSEBNOJ VESTI 


Đurić i Rakić na premijeri u Parizu

U Parizu, na svetskoj premijeri, kako je opisana projekcija filma reditelja Borisa Malagurskog, kojeg je projektno podržala Kancelarija za KiM, prisustvovali su i njen direktor Marko Đurić, zajedno sa šefom Srpske liste, koja je deo Vlade Kosova i kosovskim gradonačelnikom Severne Mitrovice Goranom Rakićem.

"Film govori o kulturnoj i duhovnoj baštini koja treba da bude prikazana evropskoj i svetskoj publici i ovo je važan doprinos za očuvanje istine o tome čije je Kosovo i da je istorija i kultura na KiM srpska", istakao je Đurić u Parizu.

"Sve dok zvone zvona u Hramu Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici, na Zvečanskoj tvrđavi se vijori srpska trobojka, i u Visokim Dečanima služi liturgija, Srbi će imati putokaz kroz sadašnjost i budućnost," poruka je šefa Srpske liste Gorana Rakića ambasadoru Srbije u UNESCO-u Darku Tanaskoviću,"  u francuskoj prestonici.

Prezentacija kulturnog nasleđa na Kosovu kao deo nasleđa Srbije ima za cilj prisvajanje kulturnog i verskog nasleđa Kosova i njeno transformisanje. Verski i kulturni objekti na Kosovu su deo nasleđa zemlje i oni se ne mogu otuđiti. Oni pripadaju državi Kosovo, njenim građanima bez razlike, čuvani su i zaštićeni zakonima i Ustavom Kosova. Za imovinu Kosova su odgovorni građani Kosova i njene institucije.

Napori Kosova da bude deo međunarodnih organizacija, uključujući i UNESCO, legitimni su i država Kosovo će nastaviti da ispunjava njegove zahteve, u skladu sa međunarodnim legitimitetom priznatim od više od 110 zemalja širom sveta i u skladu sa odlukom Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja nezavisnosti.

Prepreke na putu Kosova ka međunarodnom priznanju i članstvu u međunarodnim organizacijama, koje nastavlja da vrši Srbija, u suprotnosti su sa principima politike dobrosusedstva, u raskoraku su sa odlukom Međunarodnog suda pravde, procesom normalizacije odnosa u okviru dijaloga potpomognutog od strane EU i protiv procesa pomirenja naroda nakon teškog perioda istorije."

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.