Vlada Kosova odlučila da kazni srpske zvaničnike

Izvor: RTK 1 (tekst na albanskom originalno preuzet sa www.rtklive.com) 

Izvinjavamo se za eventualne greške u prevodu.

Savetnik premijera Hašima Tačija, Bekim Čolaku rekao je da Srbiji ni na koji način neće biti dozvoljeno da organizuje svoje parlamentarne izbore na teritoriji Kosova. Prema njegovim rečima, svaki državni funkcioner iz susedne države koji posetu Kosovu bude koristio za političke mitinge, biće kažnjen neodobravanjem posete u slučaju kada bude ponovo zatražio da poseti Kosovo, kao što je urađeno u Vulinovom slučaju.

Čolaku je dodao da su i Vučić i Vulin tokom svoje jučerašnje posete Severu imalu dozvolu državnih organa Republike Kosovo.

"Svaki srpski zvaničnik na Kosovo može da uđe samo uz dozvolu Republike Kosova i onda kada je dolazak u skladu sa našim procedurama, ne samo danas. Dozvolu za posetu Kosovu neće dobiti ni jedan srpski zvaničnik ukoliko ta poseta ima za osnovnu svrhu učešće u izbornim kampanjama i mitinzima. Srbija ne može i neće da organizuje svoje izbore na Kosovu, već to može da uradi samo u Srbiji… Znate za Vulinov slučaj koji je zloupotrebio svoju posetu Kosovu i zato je kažnjen jer smo verovali da neće ponoviti istu grešku dva puta," izjavio je za RTK, savetnik Bekim Čolaku.

Prema njegovim rečima, izbori koji će biti održani u Srbiji će se na Kosovu razlikovati od onih iz 2012. godine.

"Tada je biračka mesta nadzirao OEBS, a sada će se glasati samo u biračkim centrima. Broj biračkih centara u 2012. je bio mnogo veći, a sada smo uspeli da ostvarimo mnogo manji broj biračkih centara, i sakupljeni materijal će OEBS poslati u Srbiju. Neće biti zastoja u glasanju," rekao je Čolaku.

On je za RTK rekao i to da će kosovske institucije svakom građaninu Srbije dozvoliti da glasa 16. marta, dok je već poznato da će OEBS na ovim izborima posredovati i imati tehničku ulogu prema kojoj će glasačke listiće preneti u državu Srbiju.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.